Местан: Банковата система е стабилна

Местан: Банковата система е стабилна | StandartNews.com

София. "ДПС беше с много ясна позиция по банковата криза, достатъчно отговорна, участва активно при преодоляването на притесненията, защото не бива да говорим за криза. Дадохме своя принос за постигането на съгласието, но само толкова. Няма да влизам в конкретика, защото това би означавало да направя това, което помолих и другите политически сили – да не го правят, да не партизираме постигнатото съгласие", заяви в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Ако довчера проблемът беше в твърденията за съюз между определени хора, сега проблемът е в разлома между тях. Банковата система не може да зависи от подобно нещо", заяви Местан.

"Предлагам оттук-нататък да се придържаме към тона на становището, до което стигнахме след консултациите в президентството. Връщането назад няма да допринася за окончателното успокояване на българските граждани и фирми относно стабилността на банковата система", добави лидерът на ДПС.

"Идеята за съгласието при политическата среда, в която разгръщаме концепта за съгласието, влиза в интересен контакт с политическата среда", посочи Местан във връзка с това дали е възможно постигане на съгласие до разпускането на парламента.

"Преди избори обикновено средата е по-емоционална, по-нагнетена, по-изкушаваща към политически сблъсъци. Струва ми се, че се случва нещо достатъчно интересно с положителен знак – точно в такава среда ние говорим с езика на съгласието. Дано да успеем да го съхраним. Най-малкото ние няма да станем причина този тон да се понаруши. А дали ще се запази – позволете да остана със съмнение именно заради много устойчивите рефлекси, на които българските политици сме в плен от много години", допълни Лютви Местан.

По отношение на поведението на „Атака", която не влиза в пленарна зала Лютви Местан заяви: „Идват избори. Това е краткият ми коментар".

Местан коментира и ветото на президента върху Закона за защита на конкуренцията: „Не е задължително ветото да бъде преодоляно. Когато няма политическа воля, нещата просто не се случват. Политическата воля би трябвало да бъде преобладаваща – такава е логиката на парламентарната демокрация. В случая, когато казвам когато няма политическа воля, имам предвид достатъчно политическа воля".

"Не знам дали би имало време за промени в Изборния кодекс и не знам доколко тази тема ще влезе в кръга на теми, по които е възможно да се постигне съгласие", допълни Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай