Медиана: 4 партии влизат в Европарламента

Медиана: 4 партии влизат в Европарламента | StandartNews.com

София. БСП, ГЕРБ, ДПС и България без цензура биха излъчили представители в Европейския парламент ако изборите бяха днес, по данни от проучване на агенция Медиана, проведено в началото на месец април сред 1000 пълнолетни лица.

2,3%  е преднината за евровота на БСП пред своя основен опонент ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов може да разчита на 19,6%, но левицата взема превес с 21,9%.

Трети по сила остават от ДПС с 8,8%, а голямата изненада е партията на Николай Бареков „България без цензура", която получава 7%.

Зад тази от 5,9 % бариера за момента остават НФСБ и Реформаторският блок, съответно с по 4% и 3,8%.

Извън надпреварата изглежда остават формации като АБВ, „Атака", „Глас народен" и НДСВ.

Инициативата на Георги Първанов получава едва 3,7%, а самият бивш президент бележи огромен спад в личния си рейтинг - цели 9%.

Очаква се по-слаба избирателна активност - 2,9 млн. гласоподаватели.

Според резултатите от проучването близо половината българи са по-скоро разочаровани от управлението на сегашното правителство.

Около 35 процента от хората споделят, че кабинетът на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка, но 44 процента са склонни да му дадат шанс да работи и тогава да преценят дали да искат оставка.

Изследването показва скептични и критични оценки, но преобладава мнението, че сегашното правителство е по-добро от предишните управляващи.

По отношение на Украйна обществото се консолидира около идеята, че Западът е виновен, но и Русия не е съвсем права. Повечето хора смятат, че България не трябва да влиза в натиск и санкции спрямо Русия.

Над 75% от анкетираните смятат, че през следващите 12 месеца икономическото положение у нас ще остане същото или ще се влоши.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай