Четвъртък,

Масов щурм на малки бизнеси към енергийния пазар

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Масов щурм на малки бизнеси към енергийния пазар
A
A
A

Близо 300 000 малки бизнеси трябва да излязат на свободния енергиен пазар, съобщи пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Това е заради изискване на европейска директива.

В либерализацията на енергийния пазар нямало нищо страшно според министърката. В момента цената на регулирания пазар е по-висока от тази на свободния пазар. От 1 януари 2021 г. сме длъжни да изпълним това изискване. Целта е да се създадат максимални условия за конкуренция, подчерта Петкова.

Либерализацията на пазара на ток е в интерес на потребителите. Петкова припомни, че в момента цената за бита е по-висока, отколкото на свободния пазар.

Средствата ще бъдат възстановени на хората заради надвзетите суми от "Топлофикация" след намаляване на цената на газа. Относно удължените срокове за плащане на сметките по време на извънредното положение министър Петкова припомни, че 25% от абонатите са се възползвали от това улеснение и са се издължили по-късно от обикновеното.

За държавните бензиностанции тя не виждала нищо лошо в създаването на държавна петролна компания. Това държавно дружество щяло да се държи пазарно. Ще има реални цени, увери Теменужка Петкова. Икономическата логика била да има пазарни цени на горивата.

Не е спирала работата по енергийните проекти. Строителните дейности вървят с пълна сила, категорична бе тя.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички