Мария Габриел с ключови послания в НАТО

Сътрудничество, изпреварващи действия и споделяне на опит са в основата на евроатлантическия подход, каза тя

Мария Габриел с ключови послания в НАТО | StandartNews.com

Първото заседание на Съвета НАТО-Украйна се проведе по време на срещата на външните министри на съюзниците в НАТО. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в срещата на министрите на външните работи на съюзниците в НАТО. 

Срещата, която се проведе на 28 и 29 ноември в Брюксел, бе разделена на три сесии за дебати по ключови за Алианса теми.

Първата сесия на заседанието бе насочена към предоставяне на основните политически насоки по приоритетите за срещата на върха на НАТО във Вашингтон през 2024 г. През 2024 г. ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от създаването на НАТО и 20-ата годишнина от присъединяването на България към Алианса.

„Сътрудничество, изпреварващи действия и споделяне на опит са в основата на подхода ни. Ключови за България остават сигурността и стабилността на Черноморския регион и Западните Балкани. България се откроява със стратегическа позиция и ключова роля за укрепването на Източния фланг на НАТО. Усилията на страната за модернизиране на военните способности и планът ни за постигане на 2% от БВП за разходи за отбрана през следващата година не остават незабелязани", заяви Мария Габриел.

По време на сесията бе обсъдена и подкрепата на съюзниците за Украйна и ролята на НАТО при координиране на дългосрочното подпомагане в сферата на сигурността. Мария Габриел изрази надежда за скорошното финализиране на процеса на ратификация на протокола за бъдещо членство на Швеция в НАТО.

Втората сесия на срещата постави акцент върху обстановката в Западните Балкани. В дискусията се включи и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. В изказването си вицепремиерът Мария Габриел наблегна на ключовото място на България за стабилността в региона и приноса на страната ни към операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и операцията на ЕС в Босна и Херцеговина (EUFOR ALTHEA).

В рамките на третата сесия се проведе първа важна среща на Съвета НАТО-Украйна (СНУ), обявен по време на Срещата на върха във Вилнюс. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба представи актуална информация за случващото се в страната и сподели това, от което има необходимост Украйна.

„Подкрепата за Украйна в краткосрочен и дългосрочен план продължава да стои високо в дневния ред. България остава ангажирана да окаже съдействие на Украйна в секторите, където помощта ни е необходима. Изпълняването на ангажиментите ни е ясен израз на солидарността ни с Украйна“, наблегна Мария Габриел.

На заседанието бяха одобрени подструктурите на СНУ, както и работната програма за 2024 г. С тях се задълбочава сътрудничеството на НАТО с Украйна в ключови сектори като енергийната сигурност, иновациите, киберсигурността и борбата с дезинформацията.

Важен резултат бе и приемането на съвместна декларация с Украйна, с която се подчертава напредъкът в отношенията между НАТО и Украйна от срещата на върха във Вилнюс през юли досега.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай