Марин Райков: С компромати честни избори не стават

Прокуратурата връчва на президента предложения за промени в работата на МВР за бръмбарите

Марин Райков: С компромати честни избори не стават | StandartNews.com

София. Премиерът Марин Райков обвърза в специално изявление в Министерския съвет провеждането на честни избори с набиращите скорост компромати и призова политическите сили да овладеят положението.

Райков обяви, че в МС правят общо послание с главния прокурор и с вътрешния министър към българското общество.

"Навлязохме в Страстната седмица и искам да вярвам, че тя няма да донесе нови страдания за българската демокрация. Страната бе разтърсена от поредица скандали през последните 10 дни. Правителството пое ангажимент, че ще направи честни избори. Ние не можем да ги направим сами без помощта на политическите сили. Но могат ли да бъдат честни, ако някои политически сили хранят обществото с компромати", заяви Райков. Той напомни, че само преди месец хората бяха на улицата. "Ние обещахме, че ще изпълним техните искания. От политическата класа те очакваха решения, а не скандали" обяви премиерът и призова политическите сили да не забравят, че и след 12 май ще живеем, и ще има държава.

"Като министър-председател съм длъжен да дам отговор на всичко, което се случва. Моят отговор е това съвместно изявление с главния прокурор и вътрешния министърът", заяви Райков. Той подчерта, че с прокуратурата работят в синхрон. "Ние със Сотир Цацаров сме тук, за да кажем че в една демократична държава институциите не воюват, те заедно, ръка за ръка, предлагат решения", каза министър-председателят.

Той напомни, че преди една седмица е помолил МВР да пристъпи към вътрешноведомствените си наредби във връзка с ползването на СРС. "Там, където някои искат да виждат скандал, аз виждам демокрация и работещи институции. МВР предложи промени в наредбите и благодарение на взаимодействието ни с прокуратурата, смятам че можем да изчистим МВР от всякакви съмнения и от днес можем да уверим нацията че ще изчистим процедурата", убеден е Райков. И добави: "Разследването на прокуратурата ще продължи по прозрачен и законен начин. Главният прокурор ще изрази препоръките си към МВР. Министърът на вътрешните работи с присъствието си изпраща послание за прозрачност".

Ежедневните СРС скандали са били повод за срещата в Министерския съвет, заяви главният поркурор Сотир Цацаров. По думите му проверката в МВР довела до 13 препоръки към вътрешия министър за правила на прилагане на мобилната техника. Работна група на МВР е създала правила за усъвършенстване на контрола. От прокуратурата са добавили някои поправки и до дни ще бъде издадена заповед на министъра, увери Цацаров.

Той поясни, че заради нерегламентираните СРС-та прокуратурата е стигнала до три заключения. Едното е за образуване на предварително производство, има привлечени и обвиняеми лица.

Има препоръки за създаване на нови правила, но Цацаров поясни, че не може да ги обяви, защото в тях има квалифицирана информация.

Третият резултат са експертните действия на прокуратурата за промени в закона.

"На първо място броените дни до изборите могат да ни донесат нови скандали. Затова ще цитирам Плевнелиев, който каза "стига, вече не е нормална тази ситуация", заяви обвинител номер 1. Той посочи, че предложенията на прокуратурата за пормени в закона за СРС са експертни. "Ще ги представим на президента, за да стигнат до следващото Народно събрание чрез него" каза Цацаров. Той подчерта, че прокуратурата и МВР работят заедно. Нарушението на закона от отделни служители колкото и високо или ниско да са те в иерархията, не нарушават имиджа на МВР", заяви Цацаров. Ние противодействаме на престъпността само на основание на закона, подчерта ТОй.

Вътрешният министър Петя Първанова заяви, че се е концентрирала върху делата, а не върху оценките. "Работата на МВР напоследък е обект на недобронамерени коментари от и част от предизборната кампания. А в МВР работят близо 50 хиляди професионалисти и независимо от скандалите, в които се опитват да ги замесят, хората работят с неотслабващо темпо, обяви Първанова и призова тези, които се изказват за нерегламентираното подслушване да спрат и да оставят прокуратурата да си свърши работата.
Тя посочи, че в момента важна задача пред МВР е да подготви изборите.

Райков и Цацаров дадоха подробности и за друго разследване - за потъналия 13 февруари 2004 г. в Босфора български кораб "Хера".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай