Марин Райков: Много ме смущават двата скандала в МВР

МВР трябва да продължи да функционира по един безупречен начин в съответствие със закона

Марин Райков: Много ме смущават двата скандала в МВР | StandartNews.com

София. Служебният премиер Марин Райков посети МВР след като министър Петя Първанова отстрани шефът на ГДБОП Станимир Флоров. На въпрос не го ли смущава факта, че за по-малко от пет дни МВР е разтърсено от два скандала Марин Райков отговори положително. "Много ме смущава фактът, че за една седмица има два скандала в МВР. Като всеки български гражданин и мен ме смущава и не случайно съм тук. Аз дойдох по две причини. Първо, защото исках да видя подробно каква е цялата документална и друга процедура, свързана с ползването на СРС и също така, за да кажа по един много ясен начин, че МВР трябва да продължи да функционира по един безупречен начин в съответствие със закона, в съответствие с демократичните процедури, да бди над сигурността на гражданите", каза още Марин Райков.

Днес стана ясно и че прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров. След проверката, която започна преди два дни заради получените класифицирани документи в прокуратурата, Софийска градска прокуратура е изискала от МВР и ДАНС оперативните дела, водени срещу Флоров. Прокуратурата е категорична, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по чл. 302а - подкуп, в особено големи размери и представляващ особено тежък случай.

Материалите са за разработка под кодовото име "Араби", в което фигурира името на Станимир Флоров още от 1998 - 1999 година. Има материали и за дело за оперативна разработка "Алчния", където Флоров е поставен и на оперативно наблюдение под псевдонима "Високия", свързан с корупция, наркотрафик и контрабандни канали. Тази разработка е направена през 2002 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай