Манолова: Мотивите за ветото на Изборния кодекс са слаби

Манолова: Мотивите за ветото на Изборния кодекс са слаби | StandartNews.com

София. "Според мен това е вето заради самото вето, с доста беззъби и слаби мотиви". Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова в предаването "Панорама" по БНТ. Тя коментира наложеното вето на Изборния кодекс от страна на президента Росен Плевнелиев.

 

"Президентът се опитва да пречи и за провеждане на евроизборите по новите изборни правила и да се постави в услуга на партията, която го направи президент", каза още Манолова.

 

Зам.-председателят на парламента изтъкна, че новият Изборен кодекс е много по-добър, в сравнение с предишния. Тя припомни, че този факт са признали и най-върлите му критици. "Сериозни аргументи срещу кодекса и за ветото трудно могат да бъдат извадени. Има една част от ветото, която е посветена на преференцията. Но тя не се отнася до предстоящите евроизбори", добави още тя.

 

„По отношение на изборните правила това е най-смелият парламент. За първи път има преференции за парламентарни и местни избори, 5% за евроизбори. Постепенно гласуването с преференции ще стане обичайно. На европейските избори ще има истински преференции", коментира още Мая Манолова.

 

Тя коментира и събирането на подписи за иницииране на референдум, по предложение на президента Плевнелиев. "Темата за това как са събрани подписите за иницииране на референдум наистина е прелюбопитна и тепърва ще бъде обект на обществено обсъждане. Мога да кажа от собствен опит, че е абсурдно и невероятно да бъдат събрани 500 хил. подписа буквално за 15 дни", обясни тя.

 

"Ако наистина подписите са събрани, референдум ще има. Народното събрание е последният орган, който няма да се съобрази със закон", завърши Манолова.

В петък Манолова разкри 77 "нови моменти" в Изборния кодекс пред медии. 

 

Стандарт Нюз припомня, че на 26 февруари президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание приетият от народните представители нов Изборен кодекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай