Президентът наложи вето на Изборния кодекс

Президентът наложи вето на Изборния кодекс | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев ще върне за ново обсъждане в Народното събрание приетият в края на миналата седмица Изборен кодекс. От прессекретариата на "Дондуков" 2 обявиха, че държавният глава ще наложи вето само на някои от текстовете, а не на целия кодекс.

"Нерешени остават чувствителни въпроси като избирателните списъци, въвеждането на ефективна възможност гражданите да гласуват за личности, а мотивът да се създаде професионална Централна избирателна комисия не кореспондира с липсата на задължителни изисквания за професионален опит", смята президентът.

Според него Изборният кодекс "въвежда правила, на които може да бъде дадена положителна оценка и които допринасят за подобряване на регламентацията на изборния процес", но "не постига устойчива регламентация, която да отразява обществените очаквания и декларирания от управляващите ангажимент в тази посока. Някои от най-актуалните въпроси, които са в центъра на обществения дебат, са оставени без регулация, а по отношение на други, като възможността да се въведе дистанционно електронно гласуване, може да се отчете дори отстъпление от вече постигнатото – премахва се дори възможността то да се проведе експериментално".

Въз основа на тези мотиви и "поради изключителното значение на изборното законодателство за функционирането на институциите и за общественото доверие към тях", президентът е решил да наложи вето.

Поне 121 депутати са нужни за отхвърляне на ветото. Другият вариант е промяна на спорните текстове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай