Лукарски: Компромис е формулата

Лукарски: Компромис е формулата | StandartNews.com

Реформаторският блок трябва да има обща кандидатура за президент, като тя трябва да бъде обявена до края на юли. Това мнение изрази пред Дарик лидерът на СДС Божидар Лукарски. Според него политическите лидери на блока не трябва да се кандидатират.

За технологията за издигане на кандидатпрезидентска двойка Лукарски коментира: "Моето предложение и нашата идея, която развихме на последния Изпълнителен съвет на СДС, е първо, за да няма конфликти, да не са кандидати лидерите на политическите партии. Второ, кандидатът за президент трябва да е личност, която да е еднакво отдалечена или еднакво приближена до всички партии, така че да няма конфликти".

От СДС виждат тук ролята на Гражданския съвет, който е създаден с идеята да е коректив на партиите. "Смятам, че тяхната отговорност е да предложат граждански кандидат от техните редици, който ще бъде еднакво отдалечен от всички политически партии", каза Лукарски. Той не се ангажира да посочи човек, достоен за номинацията.

По думите му, идеята за общ кандидат-президент с ГЕРБ е отпаднала, като "не са водени задълбочени разговори по тази плоскост". На въпрос дали кандидат на Реформаторите може да стане държавен глава, Лукарски попита "Защо не". Запитан дали биха търсили подкрепа от други политически сили, той допусна това и изрази мнение, че президент няма да бъде избран на първи тур. Лукарски каза, че биха търсили подкрепа в център-дясно, като изключи ДПС и левите БСП и АБВ.

"Готови сме на отстъпки, приемаме компромиси, трябва да продължим да бъдем заедно с компромис, защото това е формулата", декларира той.

"Не е най-основното кога и кой. Въпросът е дали всички партии в блока сме искрени и дали държим да продължим заедно и искаме да имаме единна кандидатпрезидентска двойка или не искаме и дали сме готови да загърбим всякакви условности, противоречия и предварителни условия както прави ДСБ за конгрес", каза още Лукарски.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай