Културното наследство - основен приоритет на Габриел

10 големи цели очерта Мария Габриел

Културното наследство - основен приоритет на Габриел | StandartNews.com
  • 10 големи цели очерта Мария Габриел

Културното наследство на България за първи път става стратегически държавен приоритет. Развитието и популяризирането му, заедно с културно-историческият туризъм, ще е в топ 10 на целите, които си поставя кабинетът на Мария Габриел, ако бъде избран. Това е голямата новина от представянето на приоритетите и задачите на правителство с първия мандат, което Габриел направи в парламента. Избирането й ще даде тласък на новия европейски Баухаус - иновативната програма на Европа, чрез която културно-историческото наследство ще бъде вградено в новата умна и зелена градска среда. Европейските държави вече напредват с проектите си, докато у нас, поради изборно безвремие процесът все още не е стартирал.

10 големи цели си поставя Мария Габриел.

Като първи приоритет тя очерта съставянето на работещо правителство. На второ място е стабилизирането на финансистите и приемаме на бюджета. Третият приоритет е реформата в правосъдната система с приемане на механизъм за разследване на главния прокурор в НПК, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне - на комисия с разследващи функции и на комисия по отнемане на незаконно придобито имущество.

Четвъртият акцент в работата на кабинета ще е справянето с инфлацията и ръста на цените, както и гарантиране на енергийната сигурност.

Пета важна цел е приемането на България в еврозоната и датата ще зависи от приемането на бюджета и параметрите на дефицита. Шести ключов приоритет са европрограмите и Плана за възстановяване и устойчивост. Седма важна тема е сигурността на българските граждани и модернизация на армията.

Осми приоритет е културно-историческото наследство, науката, иновациите образованието, дигитализация на публичния сектор, мерки за модерно и иновативно образование, подкрепа за културата.

Регионите и преодоляването на неравенствата между тях са деветия приоритет, десетият са ефективните здравни политики.

Правителството ще е проевропейско с ясен профил на хора, които подкрепят приоритетите около има обединение, каза Габриел на БСП. И обяви визията за България. Тя е трите А -

амбиция, авторитет, ангажимент.

"Амбиция да покажем, че сме способни да съставим правителство с екип, чиито решения не се спускат, а се създават и изпълняват съвместно. Авторитет на България в Европа - да участваме в процесите в ЕС. Ангажимент към българите, да работим така, че хората да имат по-спокойно ежедневие и по-достоен живот. Искаме да водим диалог, който да изпълни със съдържание тези думи, ще си задаваме и неудобни въпроси. Чрез диалог ще се преодолеят различия, за да утвърдят обединяващото. Правителството трябва да е символ на амбиция, авторитет и ангажимент", коментира Габриел.

Вашите три А при нас бяха разум, отговор и диалог или прочетено иначе - РОД, каза Йордан Цонев (ДПС) и посочи, че по-голямата част от приоритетите на Габриел са ангажиментите, които ДПС пое пред хората в предизборната кампания.

"Прекрасно", бе коментарът на Тошко Йорданов за целите на Габриел. По думите му е възможно да има разминавания в детайлите, затова те трябва да бъдат обсъдени на експертно ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай