Край! Народът се произнесе за сглобката

Данни за нагласите на хората

Край! Народът се произнесе за сглобката | StandartNews.com

Данни за нагласите на хората в България спрямо политиците според проучване на Центъра за анализи и маркетинг в началото на кампанията бяха представени от директора на центъра Юлий Павлов на пресконференция в БТА.

Проучването е проведено от 30 септември до 3 октомври. Ввъзложено и финансирано от Центъра за анализи и маркетинг. Извадката е от 1003 пълнолетни граждани.

Външният министър Мария Габриел се радва на високо доверие на 37.2% от запитаните. Премиерът Николай Денков също е с високо обществено доверие - 35.9%, президентът Румен Радев по традиция също запазва високо доверие - 32.6%. Доверието към Кирил Петков е 26.7%, към Бойко Борисов - 26.2%, към Асен Василев - 25.3% и Христо Иванов - 23.1%.

ВИЖ ОЩЕ: Горещи данни! Това ли е следващият кмет на София

Важно е да се отбележи, че доверието в правителството нараства - 39.2% от запитаните вярват на кабинета Денков - Габриел. Други 39.1% смятат, че правителството се справя успешно със задачите си, докато 39.8% смятат, че се справя неуспешно. Доверието в президентството обаче спада - 28.5% от запитаните отговарят, че вярват на държавния глава. Парламентът по традиция е с ниско доверие - 20.4%.

На въпрос кой е най-сериозният проблем пред страната в момента, 48.3% от запитаните отговарят, че това са високите цени и инфлацията, 23.8% са на мнение, че това е борбата с корупцията, 13.3% определят като най-важно присъединяването към Шенген и Еврозоната, 12.2% от анкетираните заявяват, че най-сериозният проблем пред страната е съдебната реформа и промените в Конституцията, предаде news.bg.

Проучването е проведено от 30 септември до 3 октомври. Възложено е, финансирано и реализирано от Центъра за анализи и маркетинг. Извадката е от 1003-ма пълнолетни граждани в София. Използван е методът на двустепенна гнездова извадка с вероятност, пропорционална на размера на гнездата, пряко стандартизирано интервю "лице в лице".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай