Кой отсвири Плевнелиев и Паси? Преговорите на карта

Ще успее ли ГЕРБ да формира мнозинство

Кой отсвири Плевнелиев и Паси? Преговорите на карта | StandartNews.com

Преговорите за кабинет, които се водят от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, са пред провал.

Двете парламентарни фракции, на които ГЕРБ най-много държи - "Продължаваме промяната" и "Демократична България", отказаха среща с контактьорите. Хората на Борисов искат коалиция с ПП и ДБ, защото те в най-голяма степен отговарят на формулировката "подкрепящи европейското и демократично развитие на България", "евроатлантически ориентирани", "защитаващи фискалната сигурност на страната".

Това стана известно от коментари на двама депутати - Божидар Божанов и Иван Христанов пред Би Ти Ви. Отказ за участие в срещите дойде и от БСП.

По-рано днес от офиса на бившия президент изпратиха съобщение, че разговорите с политическите сили, отговарящи на посочената ориентация, започват в четвъртък, но няма да са за съставяне на правителство. Плевнелиев и Паси бяха посочени от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов като медиатори в разговорите с партиите, като крайната цел по думите на Борисов е да бъде съставено редовно правителство.

Бившият министър на електронното управление Божанов заяви, че правителство с първия мандат на ГЕРБ няма как да бъде подкрепено от "Демократична България".

"Не си представяме така воденето на разговори и преговори. Подчертават, че не представляват никого и разговорите не са за правителство. Не виждаме смисъл от участие в такива срещи. Ще отговорим официално защо няма да отидем на срещата", посочи Божанов.

По повод отказа за подкрепа на правителство на ГЕРБ, той добави, че в тази партия има явно неразбиране какъв е проблемът с прокуратурата.

Божанов добави, че въпреки някои различия, "Демократична България" и "Продължаваме промяната" биха могли да изготвят обща управленска програма, а подкрепа за формацията на Кирил Петков и Асен Василев няма да бъде отказана, стига да изпълнява трите изисквания, вече съобщени от Христо Иванов.

Божанов обясни и защо "Демократична България" не отиде на срещата по-рано днес, инициирана от БСП, на която бяха обсъдени социални теми.

"Срещата беше с кратко предизвестие. Смятаме, че тези срещи трябва да са по-институционални. Избързаха с нея, можеше да се проведе в четвъртък и ефектът ще е по-добър. Това не означава, че омаловажаваме темата", каза Божанов.

Иван Христанов от "Продължаваме промяната" заяви, че правителство с мандат на ГЕРБ няма да бъде подкрепено, но партията е готова да подкрепи законодателни инициативи, които са с приоритет за България, независимо кой ги внася.

Пред БНТ Румен Гечев заяви, че и БСП няма да отиде на срещите, като ги определи като "неприемлива екзотика".

"Наемници водят преговори", каза Гечев. Добави, че дори преговорите да се водят от представители на ГЕРБ, решението ще е същото, тъй като няма как социалистите да се коалират с партията на Борисов и ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай