Колко спести парламентът от гориво

Близо 48 000 лева е спестило Народното събрание през март и април от отменени командировки

Колко спести парламентът от гориво | StandartNews.com

Близо 48 000 лева е спестило Народното събрание през март и април от отменени командировки в чужбина заради епидемията от коронавируса. Това съобщи агенция „Монитор”, позовавайки се на справка от НС за харчовете.

Още преди да бъде обявено извънредното положение, шефката на НС Цвета Караянчева издаде заповед, с която спря пътуванията в чужбина и отмени планираните за този период задгранични командировки. Наред с това бяха въведени и строги мерки за работа в самата сграда на НС на външните лица и посетителски групи бяха спрени.

В справка на сайта на НС пък се вижда, че за командировки в страната от началото на годината до края на април са похарчени около 505 000 лева от планираните за годината близо 1,77 млн. лева. За краткосрочните пътувания зад граница са изразходвани само около 75 000 лева от заложените в бюджета на парламента над 1,3 млн. лева.

Почти наполовина са се свили разходите за гориво. Така през месеците март и април 2020 година НС изхарчило близо 62 000 лева, докато за същия период на 2019-а обаче сумата е възлизала на близо 102 000 лева.

Автопаркът на НС се състои от 98 коли, в това число микробусите и джиповете, с които се вози и охранява парламентарната шефка. Всички тези данни обаче всъщност показват, че може би народните представители са спрели да ползват личните си коли, за да пътуват по работа или из изборните си райони, а изразходваният бензин да им се осребрява от бюджета на парламента, което се позволява от правилника на НС. Аргумент за това се крие във факта, че спадът в изминатите километри от депутатите със служебните коли не е толкова драстичен. Така за март и април народните избраници са минали близо 200 000 километра. За същото време на 2019 година цифрата е малко над 265 000 километра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай