Коалицията завря! И БСП посече Василев за черните списъци

Законът е абсолютно неприемлив и няма как да бъде подкрепен, отсече Свиленски

Коалицията завря! И БСП посече Василев за черните списъци | StandartNews.com

Управляващата коалиция завря. Заедно с ИТН и Демократична България и БСП посече вицепремиера и финансов министър Асен Василев за скандалния законопроект, който предвижда създаването на два черни национални списъка, в които по усмотрение на властта ще попадат неудобни хора и фирми, а имуществото им ще може да се запорира само до донос.

Законът е абсолютно неприемлив и няма как да бъде подкрепен, отсече председателят на групата на БСП Георги Свиленски пред журналисти в парламента.

Проектозаконът е изработен във Финансовото министерство. Според него властта ще брани финансовата и икономическа система с извънреден орган, който ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.

 

Министърът на финансите ще е начело на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци.

Физическите и юридически лица, за които има данни, че извършват една от посочени в закона дейности, след проверка, ще се включват от правителството в специален Национален списък.

Предвижда се да има и Национален списък на свързаните лица, където попадат тези, които са съдействали или са осигурили материална помощ на лицата от Националния списък.

Подобен проект не е коментиран в коалиционен формат, нито в партиите, обясни Свиленски. Няма разумен човек в държавата, който да каже "да" на това, което беше публикувано, отсече той.

„По темата Северна Македония няма нещо, което да може да промени позицията на БСП. Единственото, което може да я промени е изпълнението на договора от 2017 г., което на този етап не го отбелязваме", подчерта още заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски на брифинг в Народното събрание.

По думите му коалиционният съвет се събира всяко седмица, тъй като има много текущи задачи, които трябва да бъдат коментирани. „За мен основните теми са цените, доходите, парламентарната програма, това, което трябва да решаваме – проблемите на хората. Това са основните проблеми за нас“, посочи социалистът.

Според Свиленски свикването на Консултативен съвет по национална сигурност във връзка с темата за Северна Македония е добра идея. „Няма проблем той да се събере. Там присъстват всички служби за сигурност, министри и парламентарни групи, така че колкото повече информация бъде предоставена, толкова по-добре“, смята председателят на парламентарната група на левицата и допълни, че към БСП като парламентарна група, към членовете на партията и към коалицията не се усеща външен натиск по темата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай