Кирил Петков подреди постовете в бъдещия си кабинет

Ще подпишем предизборно споразумение с ДБ и ИБГНИ, каза политикът

Кирил Петков подреди постовете в бъдещия си кабинет | StandartNews.com

Първите ни партньори са „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. Там имаме най-изчистена теза за общо действие и смятаме даже да подпишем документ, който след изборите да се превърне в коалиция. Да покажем на българския народ, че вярваме, че следващото правителство ще бъде коалиционно. 

Това заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в ефира на БиТиВи.

„Ще го наречем принципи на бъдещо управление, в които ще сложим всички важни за нас неща –да не се покачват данъците, смяна на главния прокурор, здраве и образование да са основни приоритети. Никой, който гласува за една от тези три партии, да не се чуди какво ще се случи след изборите: да, ние, ще се явим под форма на коалиция“, добави той.

Много се надявам егото в част от лидерите на ИТН да бъде понамалено, надявам се, че и те си взеха своя урок и се надявам, че ще имаме и там позитивни разговори, каза Петков.

На въпрос на какъв принцип ще бъдат разпределени министрите в следизборната коалиция, Петков отговори: много бих се радвал правосъдието да бъде на ДБ. В социалната дейност бих се радвал да е на ИБГНИ - те имат този ляв силен фокус върху социалните дейности. За транспортен министър стана ясно, че обмислят бизнесмен, "чиято компания е оценена, като една от най-успешните в България и който разбира какво означава да пренесеш един пакет от точка А до точка Б".

На въпрос дали би бил премиер в такова правителство, Кирил Петков отговори: Аз лично не си мечтая за някакъв пост, от отговорност не ме е страх, но най-важното е 121 депутата да бъдат достигнати с хора, които искат да "доотворят вратата на нашето лого и заедно да влезем". Когато седнем с нашите партньори няма да поставяме условия: това е нашият премиер, да видим от всички възможни опции кой е най-добрият премиер за България от тази коалиция.

По въпроса за отказа му от канадско гражданство той каза: На 21 април подадох всичките си документи, цялата апликация, която се изискваше от мен - това е за мен датата на моето волеизявление. Канадската държава започва една административна процедура, която продължава между 4 и 8 месеца. Кога тя ще издаде тази бележка - вече знам, датата на бележката е 20 август, това вече си е работа на административната служба на Канада. Аз вярвам, че като български гражданини и пред български власти с български Конституционен съд, който сега ще се произнесе, аз съм направил всичко по силите си да не бъде канадец след 21 април. Тази бележка ще я дадем до петък в КС.

На въпрос за коментар за кандидатурата на Лозан Панов за премиер Петков каза: в един мечтан за мен свят, който може да бъде реалистичен, президентът Радев да си остане президент, а Лозан Панов много бих се радвал да го видя като главен прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай