Кандидат-кмет с 4 мандата зад гърба си аут от изборите

Кандидат-кмет с 4 мандата зад гърба си аут от изборите | StandartNews.com

ОИК заличи регистрацията на коалицията на Вельо Илиев, ЦИК има последната дума
Кандидатът за кмет на община Петрич Вельо Илиев, който се бори за пети пореден мандат, е аут от надпреварата. Поне засега. Общинската избирателна комисия в южния град заличи късно в петък Коалиция "Роден край", която издигна кандидатурата му. Решението бе обявено на сайта на ОИК - Петрич. То може да се обжалва в тридневен срок пред ЦИК. Причина за елиминирането на Вельо Илиев от битката за кметския стол е нарушение на член 128, ал.1 от Изборния кодекс. Съгласно него, наименованието или абревиатурата на коалиция, включително на местна коалиция, не може да повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии до датата на обнародване в „Държавен вестник" на указа на президента или на решението на Народното събрание за насрочване на изборите, включително чрез прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци. Жалбата срещу регистрацията е внесена от Местна коалиция „За нашият Вельо". ОИК – Петрич установи, че има регистрирана партия през 2003 г. в Софийски градски съд от бургаския бизнесмен Ивайло Дражев. „Нашето решение е законосъобразно, сега всичко е в ръцете на ЦИК", коментира председателят на ОИК в южния град Антоанета Янчева.

Любопитно е, че на 14 септември е внесена жалба от Стоян Николов, представляващ Местна коалиция „Коалиция „Роден край" срещу регистрацията на Местна коалиция „За нашият Вельо". Жалбоподателят твърдял, че ОИК в община Петрич е допуснала нарушение на основни принципи в избирателното право регистрация на местна коалиция с наименование „ЗА НАШИЯТ ВЕЛЬО", тъй като Вельо Илиев бил настоящ кмет на Петрич и бъдещ кандидат и така се въвеждали в заблуждение избирателите. ЦИК обаче остави без разглеждане жалбата като недопустима поради липса на правен интерес. Кандидат на тази коалиция за кмет е Велко Петков, който е и единствен кандидат за общински съветник. Целта е ясна – да отклонява гласове като се заблудят избирателите и да падне подкрепата за Вельо Илиев, твърдят симпатизанти на досегашния градоначалник.
„Това, което се случва със заличената ни регистрация, е пълен цирк. Дойде като гръм от ясно небе. Тук в страхотна коалиция са ГЕРБ, ДПС и БСП. Знае се, че назначенията в ОИК са партийни, те са кукли на конци. На 13 септември има решение за регистрация на нашата коалиция, чието пълно име е „Роден край – Синьо единство – БЗНС „Никола Петков". ЦИК е одобрила решението. Трябвало е в тридневен срок да установят нарушения, ако е имало такива. Изпуснали са тези срокове. Ние проверихме предварително, че няма такава партия „Роден край", която да участва в тези местни избори. Ще обжалваме това смешно, незаконно и продиктувано от партийни централи решение на ОИК в ЦИК. Вярвам в професионализма на членовете на ЦИК. Ако обаче потвърдят решението на ОИК, ще обжалваме в Административен съд", сподели в събота Вельо Илиев.

Преди обяд пред сградата на общината, в която е ОИК, се събраха стотици негови поддръжници, за да протестират. „Искат да проведем митинг и мирен протест. Но няма да го позволя. Не искам да нагнетявам допълнително напрежение. Желанието ми е да участвам честно в местните избори на 25 октомври. И играя феърплей за разлика от други, които се опитват спечелят битката за кмет по нечестен начин", каза още Илиев.

Сега на ход е ЦИК, от която зависи дали той ще се върне отново в предизборната битка. Някой от опонентите на Вельо Илиев явно се опитва да спечели служебна победа като премахне от пътя си с този ход най-силния кандидат за кметския пост в община Петрич, твърдят хора от предизборния щаб на „Роден край".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай