К.Ананиев: Взети са всички мерки за коронавируса (ОБНОВЕНА)

Изследвани са пробите на 23 лица, завърнали се от Азия, няма заразени

К.Ананиев: Взети са всички мерки за коронавируса (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

До момента в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания са изследвани проби на 23 лица, завърнали се от Азия. Всички те са с отрицателен резултат, каза по време на изслушване в пленарна зала министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Всички необходими мерки, които трябва да се предприемат от българските власти за неразпространение на коронавируса у нас, са осигурени, увери той, пише dir.bg.

Изслушването бе поискано от ПГ на "Воля - българските родолюбци" по повод случая в Стара Загора, при който украински гражданин бе хоспитализиран в инфекциозната болница в града. Министърът информира, че резултатът му от изследването за коронавирус е отрицателен, а вчера вече е завършил и срокът на 14-дневната карантина.

Ананиев информира народните представители за мерките, предприети за неразпространение на коронавируса у нас. По думите му, с негова заповед веднага след обявяването на епидемията от властите в Китай, е сформирана междуведомствена оперативна работна група с представители на всички компетентни институции и организации. Предоставени са указания на всички регионални здравни инспекции за епидемичната ситуация, в които се съдържат и инструкции за провеждане на адекватно лабораторно изследване на заболели от остро респираторно заболяване, завърнали се от Китай. За превенция на заразяването от коронавирус на инспекторите от граничен здравен контрол и медицинските специалисти в определените за лечение болнични заведения Министерството на здравеопазването е предприело действия за осигуряване на лични предпазни средства, мобилни дезинфекционни апарати, съгласно препоръките на СЗО и европейските институции.

На медицинските специалисти са предоставени дефиниции за коронавирус 2019 и форма за съобщаване на данни за заболели. Изготвени са и препоръки за лица пътуващи от и до Китай, насоки за наблюдение на лица, които са имали контакт с коронавирус, посочи Ананиев.

Министр Ананиев посочи, че същите са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, в две отделни секции - за граждани и за медицински специалисти.

Със заповед е разпореден начинът за регистрация, съобщаване и отчет на случаите на коронавирус, редът за хоспитализация и карантина на лица, завърнали се от Китай и провеждането на лабораторната диагностика. Определени са лечебни заведения за хоспитализация на лица, както и лаборатории за диагностика. Изготвен е алгоритъм за действие за лица, пристигащи от континентален Китай, каза Ананиев. Той посочи, че при провеждането на засилен граничен здравен контрол са разкрити и временни здравни звена на ГКП-та на летищата в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Министър Ананиев отбеляза, че е въведено дистанционно измерване на температурата на пристигащите пътници с термокамери, както и 24-часово наблюдение от служителите на регионалните здравни инспекции, на място лицата с повишена температура се изолират, снема им се епидемиологичната анамнеза и при данни за престой в Китай, се насочват за хоспитализация, посочи Ананиев. По думите му, за лица без клинични оплаквания е разработен формуляр за събиране на данни с цел проследяване.

Министърът информира, че към 14 февруари са регистрирани 47 случая на коронавирус 2019 г. в Европа, както следва: в Германия - 16, Франция - 12, Великобритания - 9, Италия - 3, Испания - 2, Русия - 2, Белгия - един случай, Финландия и Швеция - по един случай.

Той поясни, че от 11 февруари в здравното министерство има отворена телефонна информационна линия, на която граждани и организации могат да задават въпроси.

"Това, което е възможно да се направи, на този етап ние сме го направили. Мерките, които сме предприели, считам че създават голяма степен на сигурност", заяви Ананиев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай