Калфин: Парламентът гласува за всеки лев оттук нататък

Калфин: Парламентът гласува за всеки лев оттук нататък | StandartNews.com

Всеки лев оттук нататък ще бъде гласуван от парламента. Дискусията щеше да е по-спокойна за дълга, ако ги нямаше тези неумели политически ходове. Гласуването в парламента в сряда, не означава теглене на 8 млрд. евро дълг. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред БНР.

Той призна, че има теми, по които имат различни мнения с ГЕРБ, те са свързани с доходите и данъците. В правителството, обаче като цяло, Калфин каза, че нямал претенции – "мисля, че се сработихме с колегите".

Всички правим всичко възможно правителството да работи в един екип. Нямам забележки по заема, но начина, по който беше направен, обаче, надали стимулира партньорските отношения, убеден е Калфин.

Относно пенсиите той каза: Най-късно през април законодателните предложения по промени в пенсионната система ще са в парламента.

Калфин посочи, че във вторник следващата седмица идеите на Комисията за финансов надзор за промени за пенсионните дружества, които бяха обсъдени в бюджетната комисия в НС, ще бъдат прдставени в Съвета по понсионната реформа към Министерството на труда и социалната политика, а до края на март вече ще бъде формиран цялостният пакет по предложенията за промени на пенсионната сисетма за години напред.

Относно предложението на КФН за създаването на Гаранционен фонд, който да покрива нетния размер на осигурителните вноски в пенсионните фондове, вицепремиерът каза, че едва ли ще има съгласие от фондовете ако тези средства покриват невнесени вноски от работодателите, защото за невнесените вноски отговорност носи НАционалната агенция за приходите, която трябва да ги осигури внесе във фондовете.

Няма основание да се увеличава облагането на доходи от пенсии, особено ако и пенсия, и заплата взети заедно, дават ниски доходи. Така Калфин коментира предложението на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) за въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай