Калфин: Може да загубим право на глас в Европарламента

Договорът за членство допуска такава опция при критичен недостиг на демокрация, обясни евродепутатът

Калфин: Може да загубим право на глас в Европарламента | StandartNews.com

Кърджали. България може да загуби правото си на глас в Европейския парламент заради скандала с подслушванията, предупреди евродепутатът от левицата Ивайло Калфин. Очаква се страната да бъде подложена на много подробна проверка заради злоупотребите с демокрация и власт, и особено за наливане на средства от европейските програми в медии.

Калфин допусна, че спрямо страната ни може да бъде приложен чл. 7 от договора за Европейския съюз и така да загуби правото си на глас Европарламента заради липса на демокрация. По думите му обаче засега няма яснота как ще реагира Европейският съюз, тъй като той не е създаден за страни с подобно поведение.

"Начинът, по който се подслушва у нас и съдържанието на записите не отговарят на нито една европейска практика и тук има няколко неща, които ще последват. Първо, ще се възобнови дебатът в европейските институции за това, доколко българските такива работят, доколко те са независими и доколко управляващите злоупотребяват с власт. Какво ще последва не е много ясно, защото ЕС не е направен за подобно поведение. Когато са го създавали, никой не си е представял, че злоупотребата с демокрация и власт може да стигне до крайност", коментира Ивайло Калфин.

Калфин очерта два основни проблема, произтичащи от съдържанието на аудио записите от петък. Първият е влиянието върху съдебната власт, а вторият е за свободата на медиите. Според него Брюксел ще проявят „силен интерес" към разпределянето на европейските средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай