Ще падне ли кабинетът в Скопие? Говори бивш премиер

Според Владо Бучковски много работи ще се изяснят в следващите два-три дена.

Ще падне ли кабинетът в Скопие? Говори бивш премиер | StandartNews.com

Правителството на Република Северна Македония внесе т.н. "френско предложение" за разглеждане в Събранието на страната. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета на Димитър Ковачевски. Според информация на медии, обаче, двустранният протокол с България не е изпратен, съобщи БНТ

Протестите в Скопие против предложението продължават, а френският президент Макрон отново призова гражданите в югозападната ни съседка да приемат компромиса, който ще отвори пътя им към Европейския съюз.

ВИЖ ОЩЕ: Макрон с призив към Скопие. Какво каза за България

Според Владо Бучковски, премиер на Република Македония (2004-2006 г.) и бивш специален пратеник за София заяви пред БНТ много работи ще се изяснят в следващите два-три дена. По думите му в парламента има мнозинство за приемане на френското предложение. Бучковски коментира, че протестите са са с цел да срутят властта.

ВИЖ ОЩЕ: Къде изпрати РС Македония френското предложение

Жарко Йорданоски от в. "Свободен печат", Скопие че както интелектуалците, така и народът са с усещането, че само позициите на България и българската дипломация са включени в предложението. Сега ветото на България всъщност се е превърнало във вето на ЕС, смята журналистът. Протестиращите са категорични, че не подкрепят френското предложение и не искат да бъдат определяни като българи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай