Какво обеща Караджов на превозвачите

Днес почти през целия ден имаше протестно шествие на превозвачи по главен път Е-79 около Дупница

Какво обеща Караджов на превозвачите | StandartNews.com

Все някога ТОЛ реформата трябва да бъде извършена и все някой трябва да я направи - това каза пред репортери в Кюстендил министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, цитиран от БНР.

„Справедливият начин във всички европейски страни, които ползват тол системата, е следният – около 2/3 от необходимите средства или от събираните средства се заплащат от тежкотоварният трафик, т.е. от превозвачите, а 1/3 - от винетки”, посочи Караджов.

Той заяви, че плашането на тол такса и за второкласните пътища няма да има проинфлационен ефект. “Инфлация една стотинка на осем литра мляко при сегашните цени на млякото е пренебрежима величина. Не смятам, че това по някакъв начин ще допринесе за инфлацията”, каза още министърът.

“Вярвам, че кризите са съпътстващи и ще продължат още дълго време, но е време да сложим ред в ползването и поддържането на пътищата и аз пледирам да се въведат тези такси за второкласните пътища”, коментира Гроздан Караджов.

Той напомни, че по препоръка на Световната банка се предвижда в налагането на тол такси да се включи на следващ етап и третокласната пътна мрежа, като по този начин ще се осигурят необходимите за поддържка средства.

Караджов посети Кюстендил заради изнесеното заседание на парламентарната група на "Има такъв народ". Той още веднъж каза, че отправя покана към протестиращите превозвачи за нова среща за диалог: 

"Неслучайно днес съм инициирал нова консултация. Такава среща ще се проведе най-вероятно, зависи от тяхното време, или в края на тази седмица, или в началото на следващата. Тази работа съм абсолютно убеден, че е справедлива, а докато смятам, че си върша добре работата, тоест докато съм сигурен, че не предлагам нещо несправедливо, няма смисъл и сам да си подавам оставката. Все някога и все някой ще трябва да я направи тази реформа. Е, в случая казвам: В моето време, на мен се падна това нещо. Аз трябва да проведа тази реформа. А от разговори, от диалог, никога не се отказвам".

 Днес почти през целия ден имаше протестно шествие на превозвачи по главен път Е-79 около Дупница. Пътища в региона не са затваряни, коментираха от Областната дирекция на полицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай