Кадиев: Студентите имат право да протестират

Университетът не е точното място за протеста, смята депутатът

Кадиев: Студентите имат право да протестират | StandartNews.com

София. „Студентите имат право да протестират, но тъй като исканията им са откровено политически - очевидно мястото им не е в университета, освен това не би трябвало да пречат на занятията". Това каза в ефира на БНР депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев по повод студентските протести, които продължават седми преден ден в страната.

Народният представител бе категоричен, че младежите трябва да търсят друга форма на протест. Според Кадиев присъствието на негов колега на протеста е било грешен ход. „Убеден съм, че той не е предполагал, че ще се случи това. Той беше с детето си там. Така или иначе даде повод да се ескалира напрежението, което беше абсолютно излишно. Мисля, че не трябва да се прави повече", продължи той.

Кадиев също се колебаел дали да отиде на протеста, но преценил, че няма смисъл, защото ще даде повод за конфронтация. „Мисля, че от тук нататък всяка стъпка трябва да бъде в избягване на конфронтация отколкото нейното насаждане", каза още той.

Народният представител от Коалиция за България коментира и темата с мораториума. В тази връзка той каза, че „голяма част от депутатите се водят от емоции, а не от здрав разум" за това решение на парламента. „Гласуването на ГЕРБ, които са уж проевропейска партия и го имат в името си дори, изцяло в посока мораториум – беше не защото те много го искат, а за да ни натрият носа на нас, те така си мислиха, после започнаха едни обяснения, че ако била нормална ситуацията – по друг начин щели да гласуват. Аз винаги съм считал, че човек трябва да има позиция. След като е поел ангажимент, трябва да го спазва. Ние сме поели този ангажимент през 2005-а и нищо не може да ме накара да гласувам за мораториум", каза още Кадиев.

По повод това, че депутати от БСП са гласували в подкрепа на мораториума Кадиев каза: „Това беше лошо менажиране на процеса на изясняване на позицията на БСП. Тук вината и грешката е изцяло в ръководството на парламентарната група. Трябваше да има ясна позиция, независимо каква. Когато има такова разколебаване, всеки гласува по емоция".

Може да се приеме нова декларация или промени в законите, да се наложат някакви бариери, изтъкна депутатът за мораториума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай