Кадиев: МФ предложи увеличение на данъка на стари коли

Кадиев: МФ предложи увеличение на данъка на стари коли | StandartNews.com

София. „Предложението собствениците на стари коли да плащат по-висок данък е на Министерство на финансите (МФ), то не е на парламентарната ни група". Това заяви народният представител от Коалиция за България Георги Кадиев в сутрешния блок на бТВ. Решението би засегнало много хора, обясни той и изтъкна, че много пенсионери ползват старите си коли няколко пъти в годината, а ще трябва да плащат непосилна за тях сума.

Алтернативното предложение е това, което се прави в Холандия - изцяло премахването на данъка на колите и калкулирането му в цената на горивото - колкото повече гориво харчите, толкова повече данък плащате. Старите автомобили по принцип харчат повече гориво и биха плащали по-голям данък, ако едно такова предложение се приеме", каза още Кадиев за увеличаването на данъка на някои коли. Най-вероятно подобен налог ще има отражение върху инфлацията и цените на стоките, допълни депутатът.

Трябва да бъдат съгласувани предварително всички предложения, които засягат общините, за да се взимат най-добрите решения и за двете страни.

От своя страна заместник-кметът по финансите на столицата Дончо Барбалов каза, че 156 хил. коли ще могат да се възползват от по-нисък данък заради деклариран катализатор. Ако на талона на автомобила пише Евро 3 или Евро 4, то данъкът ще скочи най-малко с 20%, уточни той. По думите му само най-новите коли отговарят на условията да бъде запазен данъкът им.

Законопроектът за скок в данъците е станал ясен на общинарите едва след като се е появил на страницата на финансовото ведомство, увери Барбалов. „Не бих се съгласил лесно един местен данък да бъде заменен с един централен данък, което би имало много по-голямо влияние и ефект върху цените не само за гориво, а и на други стоки", каза още той и уточни, че подобен данък се прави, за да се финансира строежа на пътища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай