Кабинетът с мисия Мизия (ОБЗОР)

Кабинетът с мисия Мизия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Министри даряват по 300 лева от заплатите си на бедстващите, отиват на място

С мисия "Мизия" се захвана служебният кабинет. На първото си заседание, след като пое властта от предшествениците си вчера сутринта, правителството се събра, за да търси помощ и решения за бедстващите хора. Доклади по свършеното до момента и ситуацията в Мизия изнесли пред министрите шефът на Пожарната Николай Николов и държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Ускоряваме работата по апликационните форми, за да могат бързо да бъдат отстранени щетите и да ангажираме средства от Фонда за европейска солидарност. Шансът да получим пари е много голям", обясни проф. Георги Близнашки след заседанието. Той съобщи още, че всеки от министрите ще дари по 300 лева от първата си заплата за бедстващите хора. "Това е благороден акт. Призовавам всички да се отзоват според възможностите си", апелира премиерът. И обеща, че ще посети засегнатите от наводнението райони. "Добре би било като национална общност да покажем съпричастност към нашите сънародници", коментира още премиерът. Днес вътрешният министър Йордан Бакалов и вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков ще посетят Мизия, за да се запознаят отблизо със ситуацията. Служебният МВР шеф подчерта, че "за четвърти-пети път се повтарят едни и същи грешки", като изтъкна, че три дни по-рано в града се е знаело, че ще има такава приливна вълна. Размерът на помощта, която ще получат хората в пострадалия район, все още не е ясен. Към този момент Бакалов смята, че е рано да каже дали 50-те млн. лв., отпуснати от Фонда за бедствията, ще стигнат.
В първото заседание на кабинета бяха включени три точки, като то продължи час и 30 минути. Първото официално решение на правителството все пак бе страната ни да подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за член на ЕК. Или по-точно за поста външен министър на съюза. "Ще направим национално усилие нашият досегашен комисар да получи по-висок пост. Това ще бъде огромно признание за нашата страна", заяви Близнашки. Външният служебен министър Даниел Митов отбеляза, че Георгиева не се нуждае от реклама тук или в Брюксел. "Тя е човек, който си извоюва великолепно име и уважението на всички свои колеги. Има отлични отношения с много световни лидери поради природата на своята работа до момента и би била чудесен върховен представител по въпросите на външните работи", посочи Митов.

Близнашки ще иска и разговор с лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев за подкрепа на Кристалина Георгиева за върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността. "За мен е чест и отговорност да съм кандидат на България за втори мандат в Европейската комисия. Благодаря на всички, които ме подкрепят", написа малко след това в Twitter Кристалина Георгиева.

Другите две точки на новото правителство бяха предложенията за ордени "Стара планина" Първа степен на дипломатите на Германия и Франция.

Посланикът на Германия Матиас Хьопфнер и бившият френски посланик Филип Отие ще бъдат предложени за орден "Стара планина" на президента Росен Плевнелиев, стана ясно след заседанието. Двамата станаха популярни с подкрепата и участието си в протестите срещу кабинета "Орешарски". Тогава Хьопфнер и Отие разпространиха и обща позиция, в която призоваха гражданското общество да бъде чуто.

При изтичането на мандата на Отие той не бе предложен за орден "Стара планина". "И двамата имат огромен принос за укрепване на гражданското общество в България. Това е морален акт от наша страна за това, което те направиха за подкрепа на българското общество", посочи служебният премиер.

Попитан за миналото си, Близнашки обясни: Комунизмът е много красив идеал, за който са загинали много светли и честни личности.

Посрещнаха Близнашки с два химна

Под звуците на химните на България и на Европейския съюз служебният кабинет на Георги Близнашки официално пое властта на "Дондуков" 1 в сряда. Министрите в оставка от кабинета "Орешарски" започнаха да прииждат в сградата малко преди 10 часа, за когато бе насрочено и сдаването на поста. Новодошлите им колеги обаче, леко объркани, се полутаха из стълбите на Министерски съвет, докато бъдат насочени накъде да отидат. Премиерите Орешарски и Близнашки се срещнаха на 4 очи още в 9,30 часа. Междувременно пред парадния вход на "Дондуков" 1 чистачки усърдно лъскаха червения килим. "Преди една година правителството пое държавата в дълбока криза. Работихме в най-сложната политическа среда в новата история, ръководихме се от интереса на хората, въпреки съпротивата, и постигнахме добри резултати", заяви в приветственото си слово като домакин Орешарски. След кратко резюме на резултатите от управлението Орешарски се обърна и към наследника си. "Вие имате малшанса и щастието да бъдете служебен премиер. Малшанс, защото краткото време и отсъствието на законодателна инициатива няма да ви позволят по-мащабни действия. А щастие, защото служебните премиери са най-успешни в нашата история", обобщи завета си Орешарски. Наследникът му Близнашки веднага взе думата: "През последната година българското общество преживя драматични сътресения. Независимо от всичко, това е за добро. Защото парламентарната демокрация има своята здрава логика и трябва да се придържаме към нейните ценности и принципи". Близнашки постави като основна задача на правителството организирането на честни и прозрачни избори. "Не сме търсили извънредни правомощия, ясно си даваме сметка за ограничеността на мандата и правомощията на служебното правителство", допълни той.

Премиерът се мести в "Бояна"

Служебният премиер Близнашки ще бъде настанен със семейството си в резиденцията на властта в Бояна в събота, научи "Стандарт". Бившият вече министър-председател Пламен Орешарски пък ще бъде пазен по закон от гардове на НСО още година след сдаването на поста. Преди да се нанесе Близнашки, ремонт в резиденцията в "Бояна" няма да има.

Христосков праща безработни при бедстващите

Уверявам ви, че ще запазим социалния мир и всички социални плащания ще се извършват в срок. Това заяви вицепремиерът и служебен министър на труда Йордан Христосков при приемането на поста. Той благодари на доскорошния министър Хасан Адемов за "премерените и открити мерки за намаляване на социалното напрежение". Първата задача на Христосков ще е подпомагането на хората от бедстващите райони, "за да могат да посрещнат най-острите си нужди". Една от възможните мерки е осигуряване на финансиране за разкриване на допълнителни работни места към областните управи и общините по разчистването на потопените селища. Христосков обеща да възстанови работата на Консултативния съвет за пенсионна реформа. Неговата задача е да подготви за следващото редовно правителство варианти как да продължи реформата. Като вицепремиер Христосков ще оглави и съвета за тристранно сътрудничество. Под негово ръководство и при сменено правителство се очаква в тристранката да се върне КТ "Подкрепа".

Порожанов с нова актуализация на бюджета

Оставям фискалния резерв с над 8.5 млрд. лева, каза Орешарски

Ревизия на бюджета, както и предложения за актуализацията му след съставяне на редовно правителство. Това са първите задачи на служебния финансов министър в кабинета "Близнашки" - Румен Порожанов. Той заяви, че не идва с реваншистки намерения. Новият министър обаче се опасява, че разходите ще дадат много лошо отражение на изпълнението на бюджета за 2014 г. "Експертите в министерството ще работят усилено над законопроект за актуализация на бюджета и ще го предадат на следващото правителство, което обаче има правомощия да извърши реалната актуализация на бюджета. За целта служебният кабинет ще направи анализ на състоянието на макрорамката и на средносрочната бюджетна прогноза. Голям проблем в работата ще се окаже орязването на разходите на 15 министерства с по 5 на сто", обясни Порожанов. Друго предизвикателство е разплащането по спрените оперативни програми "Околна среда" и "Регионално развитие", за да не загубим пари по тях и по този начин да намалеят средствата от Брюксел занапред. Това обаче ще увеличи бюджетния дефицит. Новият финансов министър отбеляза, че парите във фискалния резерв са над 8,5 млрд. лв., което създава известна устойчивост в рамките на бюджета за 2014 г. Това ще даде възможност да бъдат обслужени големите плащания по дълга до края на годината. Бившият вече финансов министър Петър Чобанов отчете, че е доволен от работата на НАП, но същото не може да се каже за агенция "Митници".

Час по-рано в Гранитна зала бившият премиер Пламен Орешарски също заяви, че оставя държавата с добри бизнес показатели. По думите му за едногодишното управление на кабинета "Орешарски" всички бизнес показатели са отчели добри нива, промишленото производство е нараснало. "Нивото на фискалните резерви е над 8.5 млрд. лева към днешна дата. Направихме голяма стъпка към възстановяване статута на държавата като платец. Част от тези разходи формират дефицит.

Общият показател за бизнес климата достигна най-високото си ниво за 2008 година. Борсовите индекси показват ръст с 40 на 100", обобщи Орешарски. По думите му е реализирана крачка напред по отношение на доходи, пенсии и социални програми - най-съществената от 2009 г. насам. "Разкритите близо 50 хил. работни места в реалния сектор опровергава и най-категоричните скептици на тезата, че за един мандат са възможни 250 000 работни места", посочи Орешарски. Като минус бившият премиер посочи, че не са успели да променят кардинално административната тежест. По неговите думи само за година са били разплатени близо 20 на сто от средствата за целия програмен период при под 40 % за предишните 6 години.

Терзиева върна ножицата на Захариева

Ножицата, която служебният вицепремиер Екатерина Захариева подари на регионалния министър Десислава Терзиева, се завърна в ръцете на зам. министър-председателя по икономическата политика. Преди малко повече от година Захариева пожела на Терзиева с нея да отреже лентата на изцяло завършената магистрала "Тракия" и аутобанът вече е факт. За да акцентира върху новите приоритети на ведомството - повече внимание за малките пътища, които свързват регионите, ексрегионалният министър Терзиева пожела на Захариева със същата ножица да бъде прерязана лентата в края на август на шосето между Крумово и Роза. Двете дами са и единствените, които направиха пълна рокада в кабинета. На поста се завърна и вицепремиерът Илияна Цанова, но тя нито предаде, нито взе обратно поста, заради липсата на такъв в правителството на Орешарски. Захариева ще ръководи едновременно министерствата на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране като знак, че според президента и екипа му ведомството отново трябва да се слее. За да не спре работата и на двете министерства, за 3 месеца обаче е преценено те да останат, но с един министър. Три ще са основните приоритети на Захариева във ведомството - размразяване на средствата по ОПРР, провеждане на честни избори с помощта на ГРАО, която е под шапката на МРР, и договаряне на европари за 67-те най-големи града през следващия програмен период на европомощта.

Иванов иска общ кандидат за ВКС

Изключително важно ще бъде съдиите във ВКС да се обединят около една кандидатура при изслушването на номинираните и тази кандидатура да бъде уважена от ВСС. Това обяви вицепремиерът и правосъден министър в служебното правителство Христо Иванов, след като вчера прие поста и ключа за държавния печат от Зинаида Златанова на церемония в Министерството на правосъдието. Точно на Иванов се пада честта като министър на правосъдието да председателства заседанията на Висшия съдебен съвет (ВСС) при ключовия избор за наследник на Лазар Груев във ВКС. Министърът каза, че вотът трябва да съхрани консенсуса сред съдиите и тяхната вяра, че могат да участват в изработването на важните решения в съдебната система.

Ангелкова подхваща оперативните програми

Оценката на рисковите проекти по ОП "Транспорт 2007 - 2013" и спешни мерки за тяхното своевременно приключване. Това е един от приоритетите в работата на служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, съобщи тя при поемането на поста. Друг акцент е приключването на преговорите по новата ОП "Транспорт 2014-2020", посочи тя.

Книга на 83 г. за Коларова

Книга на английски от 1931 година, в която българското образование е оценено високо, получи просветният министър Румяна Коларова от предшественика си Анелия Клисарова. Тя й връчи и звънец, с който да открие новата учебна година. Освен първия учебен ден, Коларова посочи още няколко приоритета за управлението си. Един от тях ще бъдат първите стъпки в дуалното обучение, при което децата от техникумите ще учат професия в реална работна среда. Друг приоритет е оперативната програма "Наука и образование", по която текат довършителни работи, за да тръгнат парите за наука. Коларова подчерта, че ще се работи и върху стратегията за висше образование, която кабинетът прие, но парламентът не успя да гласува. Тя допълни, че досега не е работила в министерството и дори не знаела къде е кабинетът на министъра, което показвало, че не е търсила съдействие от властта.

Шаламанов с 3 задачи от Найденов

По традиция досегашният министър на отбраната връчи икона с лика на закрилника на Българската армия - св. Георги Победоносец, на своя приемник. "Нека закриля Вас, екипа Ви и военнослужещите", обърна се Ангел Найденов към доц. д-р Велизар Шаламанов. "Ще има много предизвикателства пред Вас", предупреди Найденов и посочи три от тях: Бюджетът на Министерството на отбраната, който бе допълнително намален заради решението за актуализация на бюджета на НЗОК, участието на специализирани модули от Българската армия в подпомагане на населението и развитието на кризата в Украйна. Като свои приоритети пък Шаламанов определи подготовката на визия за "България в НАТО 2020" и представянето й на предстоящата среща на върха на Алианса в Уелс, както и разработването и приемането от Министерския съвет на национална програма, която да покаже как може да се достигне нивото от 2% от БВП да бъдат изразходвани за отбрана.

Бакалов няма да сменя шефове на служби

"Ако беше лесно, на нас ли щеше да се случи". Така завърши изказването си новият служебен министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. Той призна, че засега не знае реалните проблеми във ведомството. За мен е важно вътрешното министерство да бъде първи помощник на всеки български гражданин, заяви Бакалов. Знам, че министерството е в добро кадрово състояние и не толкова добро финансово, коментира още новият вътрешен министър.

"Основните дейности на МВР са под въпрос след отказа на парламента да актуализира държавния бюджет", заяви пък неговият предшественик Цветлин Йовчев. Според последното решение на парламента МВР трябва да изразходи 47 млн. по-малко от общо планираните в бюджета 97 млн. лв.

"Застрашено е нормалното функциониране на МВР. Не мога да си представя, че единственото решение в момента е това да се посегне на заплатите на полицаите, граничарите, пожарникарите, спасителите и останалите служители на МВР. И аз призовавам да се направи всичко възможно и да не се поставят отново тези, които рискуват живота си, за да гарантират сигурността на българския граждани, в унизително положение", каза Йовчев.

Новият министър не смята да прави кадрови промени, въпреки смените, които бяха направени в последния момент от министъра в оставка. "За мен са важни резултатите. Това е оценката за работата", коментира Бакалов.

Ненков продължава със Спешната помощ

Служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков ще продължи с промените в Спешната помощ. Това стана ясно при поемането му на поста от досегашния министър на здравеопазването д-р Таня Андреева. "Нямам голям план и не смятам да правя резки промени, защото системата не би понесла допълнителни сътресения", каза д-р Ненков. Той обеща да продължи с реформата в спешната помощ и детското и майчиното здравеопазване, които е започнала предшественичката му. Д-р Андреева пък похвали наследника си. Спокойна съм за бъдещата работата, защото д-р Ненков е човек, който се отнася отговорно към системата, каза тя.

Европарите - №1 в земеделието

Европарите ще са приоритет в работата на новия земеделски министър Васил Грудев. Ще продължим европейската интеграция на аграрния сектор и развитието му в рамките на новата Обща селскостопанска политика, каза той при приемането на поста от предшественика си проф. Димитър Греков. Грудев обеща да работи за осигуряване на стабилно подпомагане на всички отрасли. Служебният министър заяви, че ще работи в диалог с браншовите организации и ще осигури предвидимост при взимането на политически решения.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай