Извънредно: Изключват Кадиев от ПГ на БСП

Извънредно: Изключват Кадиев от ПГ на БСП | StandartNews.com

Соцдепутатът Георги Кадиев ще бъде изключен от парламентарната група на БСП. Това потвърдиха пред "Стандарт" високопоставени източници от "Позитано" 20 след инфарктно заседание на червените депутати тази вечер. Гласуването по изключването на Кадиев ще се състои в сряда от 11.30 часа на ново заседание на парламентарната група. Причината за драстичната мярка срещу социалиста е законопроектът му за агитиране на майчин език по време на предизборна кампания.

Кадиев аргументира мотивите си с факта, че българските турци имат правото да слушат на майчин език посланията за изборите и призова депутатите да премахнат забраната. Соцдепутатът даде пример и с речите, които държат европейски лидери у нас, като допълни, че при език, различен от българския, е редно да се ползват преводачи. Още преди седмица Кадиев получи предупреждение да изтегли законопроекта си, защото ще бъде санкциониран. Изключването от ПГ на БСП е прецедент и за пръв път социалистите ще извадят свой от състава на представителството си в народното събрание коментираха избраници. За изключване са необходими 2/3 от гласовете на депутатите от БСП. Сегашната група на социалистите в 43-тото народно събрание наброява 39 души.

Изключването на Кадиев от състава на ПГ на БСП е минало като тема и на Изпълнително бюро на БСП, коментираха червени. Соцдепутатът влезе с преференция в 43-тото народно събрание. Кадиев беше на неизбираемото 9-то място в листата на БСП за 23-ти МИР. Но личния вот на социалисти и симпатизанти на червените го изстреля веднага след водача на листата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай