Иванов от БСП осигурявал кворум, а не се знае депутат ли е

Иванов от БСП осигурявал кворум, а не се знае депутат ли е | StandartNews.com

София. Уволненият от премиера заради миналото си в СИК зам. вътрешен министър Иван Иванов е гласувал в парламента, въпреки че Конституционният съд все още не се е произнесъл дали той може да се върне като депутат, обяви Цецка Цачева от ГЕРБ.

По думите й Иванов се регистрира и гласува в пленарна зала, успоредно с висящото конституционно дело.

"В усилията си да осигурят работещ парламент, от мнозинството прибягват до услугите на лица, които се пробваха да влязат в изпълнителната власт, след броени часове бяха освободени от поста и сега управляващите се опитват да осигуряват кворума", коментира Цачева.

Тя припомни, че в Конституционния съд има дело за обявяване на несъвместимост с качеството на депутат на Иван Иванов от БСП, след като бе назначен за зам. вътрешен министър и само след часове бе освободен заради информация, че преди години е работил за групировката СИК.

Цачева добави, че единствено народен представител, избран за министър, след освобождаването му от министерския пост може да се върне и да продължи мандата си в парламента.

На 20, 26 и 27 септември обаче Иванов е присъствал в парламентарната зала, участвал е в регистрациите или е бил преброен от председателя Михаил Миков, показва справка на ГЕРБ, цитирана от Цачева.

"В последна сметка се оказва, че е гласувал. И това е успоредно с висящото конституционно дело и задължението му да се яви и да представи документи, изискани от съд", коментира Цачева.

„Този човек дори задава и въпроси за парламентарен контрол. Не е ясно в какво качество – дали като зам.-министър или депутат", допълни бившият здравен министър Десислава Атанасова.

От ГЕРБ очакват решението на КС и се интересуват дали един зам.-министър е харчил парите на данъкоплатците и дали е ползвал всички пари и привилегии като народен представител.

Междувременно в профила си във Фейсбук Бойко Борисов написа:

„Лицето Иван Иванов беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи, на не кое да е министерство, а на МВР. Няколко часа след това той беше уволнен заради криминално минало. В същото време този уволнен заради криминално минало и несъответстващ за този пост човек е върнат да твори закони за МВР и ДАНС, което е по-висша форма. Това е не само скандал, това показва изключителна управленска и кадрова немощ и безскрупулност. И тук отново опираме до казуса – има ли държавата премиер? Премиер, който не знае кого назначава, премиер, който след два часа го уволнява, нека каже кой му го е предложил този човек. Ако и сега Орешарски не си спомни, то според мен това вече е някакъв вид заболяване. Дори и с това си действие мнозинството показва, че ГЕРБ не трябва по никакъв начин да ги подкрепя. И всички приказки за конструктивност водят до незабавни парламентарни избори. Тези хора погазват всички правила, за тях няма скрупули, убиват парламентаризма и превръщат Народното събрание във фарс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай