Икономическият министър съсипа Нинова. Блокирала наред

България не е изнасяла и не изнася оръжие с директен получател Украйна

Икономическият министър съсипа Нинова. Блокирала наред | StandartNews.com

През последните два месеца, само във ВМЗ загубите са над 100 млн. лв. покрай действията на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова. Това обяви в интервю за БНТ служебният ресорен министър Никола Стоянов.

"През последните 5-6 месеца се откриха големи възможности пред ВМЗ-Сопот, те не се използват, особено държавните предприятия са поставени на колене в момента. Вместо да берат плодовете на високото търсене, да съберат пари за инвестиции, за обновления. Сега е моментът да се модернизират и да усвоят нови технологии - той беше изпуснат. Последните два месеца, само във ВМЗ загубите са над 100 млн. лв. покрай действията на бившия министър", разкри Стоянов.

Той заяви, че в максимално кратки срокове ще свика заседание на междуведомствената комисия. Това, че е нямало заседание, се отразява на фирмите, които не могат да внасят и да изнасят. Стоянов уточни, че загубите на ВМЗ-Сопот са предимно от влошени показатели на производството, но и заради неработата на комисията и междуведомствения съвет - не са издавани лицензи и инвеститори обмислят оттегляне. Тръгването на инвеститори е много притеснително, каза служебният министър.

Стоянов беше категоричен, че България не е изнасяла и не изнася оръжие с директен получател Украйна. Спазено е решението на парламента. Според него е възможно през посредници оръжие да е минало към Украйна, но подчерта, че не знае такова нещо и не може да коментира.

Не изключи заради уволнението си от Корнелия Нинова БСП да говорят за реваншизъм, но подчерта: "Аз и екипът ми сме дошли да работим, да градим мостове и да надграждаме. Имам опит в администрацията и знам колко е лошо всеки път да се започва от нулата и не смятам да го правя. Дадох знак с оставането на зам.-министър Данчев, тепърва ще има възстановяване на хора. Където има човек, назначен от Нинова, който има експертизата, той ще бъде подкрепен от мен".

По думите му основанията за уволнението му са били "проформа" и имало други причини. Заяви, че информацията за прехвърляне на оръжия от Афганистан към Украйна няма нищо общо с действителността. "За мен и колегите ми проблемът беше, че (уволнението - бел.ред.) беше направено по начин, който изцяло омаскариха нашите личности", каза служебният министър.

За ситуацията с доставките на газ Стоянов каза, че до края на утрешния ден ще са получат отговорите от запитванията към предприятия за това колко от тях използват газ, колко от тях могат да минат на алтернативно гориво и колко могат да намалят използването на газ. До края на седмицата данните ще се обобщят, за да се предоставят на кризисния щаб.

Стоянов каза, че не подкрепя таван на цени на каквото и да е, защото предпочита пазарът да регулира нещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай