Готвят нов закон за социалните услуги

Готвят нов закон за социалните услуги | StandartNews.com

Правителството готви нов закон за социалните услуги. Той ще засили конкуренцията между доставчиците на различните видове услуги и ще повиши качеството на живот на хората, които разчитат на помощ от държавата и общините. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на работно посещение в Разград и Исперих.

200 милиона лева отделя държавата годишна за социални услуги у нас. В страната вече има добре размита мрежа от доставчици, които предлагат над 1 600 вида услуги. До момента обаче управлението на този вид дейности се уреждаше от Закона за социално подпомагане. Бъдещето е на комплексните услуги – здравни и социални, които да помагат на хората да живеят в домашна среда, като получават нужното им подпомагане, заяви министърът.

По време на посещение в дома за възрастни в Разград Русинова обясни, че държавата ще инвестира в развитието на мрежа от услуги, които старите хора да получават докато живеят у дома си. Схемата „Независими живот" вече действа и в нейните рамки се предлагат различни видове асистентска помощ на хората от третата възраст, които не могат да се обслужват изцяло сами.
В Исперих Зорница Русинова откри нов Център за отдих и социални услуги за възрастни и хора с увреждания. Над 300 пенсионери от общината ще се ползват от неговите услуги. Той е създаден със средства от Програмата за развитие на селските райони и в него са инвестирани 473 хил. лв. В центъра ще има условия за отдих и развлечения, в него ще работи социална трапезария за 90 души и социален патронаж, който обслужва над 200 жители на града и селата в общината.

Русинова: Няма опасност от торпилиране на социалния диалог

Няма опасност от торпилиране на социалния диалог в съвета за тристранно партньорство. Това обави в Исперих министърът на труда и социалната политика Зорница Русивона в отговор на призива на работодателите към барншовите съюзи за бойкот на преговорите в тристранката за механизма, по който ще се определят минималните работни заплати.

Русинова смята, че изразеното от бизнеса неодобрение за покачване на минималните месечни ставки е право на работодателските организации. Предстоят разговори, обсъждане на позициите, диалог. Нормално е да има противаречия, затова са предвидени разговори в рамките на тристранния съвет, в който сициалното министерство помагана експертно ниво бизнеса и синдикатите да постигнат съгласие и договорености, напомни социалният министър.

Зорница Русинова призна, че има колосални промени в индустриалните отношения в съвременния свят, че са налице сериозни диспропорции в пазара на труда и неговото сегментиране. В социалното министрество си даваме сметка за тази динамика и адаптираме политиките си към бързо променящата се среда. Израз на това са мерките за насърчаване на мобилността на работещите, които правитеството прие наскоро, каза соиалният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай