Главният инспекторат на МС откри редица нарушения в агенцията за българите в чужбина

Главният инспекторат на МС откри редица нарушения в агенцията за българите в чужбина | StandartNews.com

София. Главният инспекторат на МС откри редица противоречиви практики в дейността на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), които са описани в доклад до служебния премиер Георги Близнашки. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Обект на проверка е спазването на законите, подзаконовите и вътрешноведомствените актове за периода 31 януари 2013 г.-30 септември 2014 г., се казва в съобщението.

Агенцията за българите в чужбина бе проверена по искане на служебния вицепремиер Илияна Цанова, след публикации в медиите и сигнал от Министерство на правосъдието.

Възприетата през периода процедура за издаване на удостоверения за български произход в ДАБЧ е в противоречие с разпоредбите на чл.27,чл.34,чл.54,чл.59 и чл.61 от Административно процесуалния кодекс по отношение на допустимост на искането, участието на страните в производството, спирането, възобновяването и прекратяването на производството, задължителната форма на индивидуалния административен акт и неговото съобщаване, показва информацията на Главния инспекторат на Министерски съвет.

Констатирано е нарушение на нормативната уредба за легализация на чуждестранните публични документи. В правилниците за вътрешния ред и за дейността на ДАБЧ по удостоверяване на български произход не е предвидено документите, представени от заявителите от чужда държава, да отговарят на изискванията на двустранните международни договори или на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове от 1961 г., на Правилника за легализациите, както и да бъдат снабдени с преводи на български език, които се извършват и заверяват по предвидения ред, става ясно от съобщението.

Липсата на нормативна уредба, регламентираща процедурата за издаване на удостоверения за български произход, създава условия за повишен корупционен риск, посочват още от инспектората.

На базата на резултатите от проверката Главния инспекторат предлага процедурата по удостоверяване на български произход да бъде уредена с нормативен акт - чрез приемане на правилник за прилагане на Закона за българите, живеещи извън Република България или чрез наредба на Министерски съвет. Предлага се Правилникът за вътрешния ред и дейността на ДАБЧ да бъде изменен и допълнен, в съответствие с АПК. Необходимо е да се предприемат действия за усъвършенстване на автоматизираната деловодна система с оглед на проследяване на процеса на издаване на удостоверения, включително и на сроков контрол за изпълнението на административната услуга. Трябва да се пристъпи към унифициране на критериите, въз основа на които се изискват документи за доказване на български произход, както и да се спазва процедурата по изготвяне на писмени и мотивирани становища на експертите от специализираната дирекция на агенцията.

Проф. Георги Близнашки утвърди изводите и препоръките на Главния инспекторат. Копие от доклада ще бъде изпратено на Държавната агенция за българите в чужбина за сведение и изпълнение, допълват от МС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай