Главният секретар на МВР хвърли оставка, но ще я приеме ли Радев

Според анализатори големият проблем е, че президентът не подлежи на контрол

Главният секретар на МВР хвърли оставка, но ще я приеме ли Радев | StandartNews.com

Вчера главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка, въпреки решението на президента Румен Радев, че ще го защити от правителството и няма да приеме смяната му. Какво следва от това и ще приеме ли Радев подадената от тодорв оставка?

„Човек не може да бъде задължен да изпълнява една длъжност, на която очевидно не иска да бъде повече. Той няма как да работи ефективно в такава среда. Чест му прави, че сам си подава оставката и се опитва да излезе от ситуация, в която президента го поставя”, заяви пред Нова телевизия политологът Стойчо Стойчев.

Припомняме още, че вътрешният министър Калин Стоянов изпрати мотивирано искане до  Румен Радев за освобождаването на Тодоров. Държавният глава обаче отказа да го освободи. Малко по-късно той сам подаде оставка.

„Той подава оставка, за да разреши институционален сблъсък между правителството и президента. Ролята на държавния глава е различна от това да упражнява изпълнителна власт”, посочи политологът.

И допълни: „Президентът не подлежи на такъв тип контрол, какъвто правителствата в парламентарната демокрация, не дава обяснение за това, което прави”.

Според Стойчев Радев „стимулира управляващото мнозинство да промени съответните закони и да изключи фигурата на президента от съгласувателните процедури, в които беше включен преди няколко години заради назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС”.

„Правилникът за дейността на Министерския съвет и неговата администрация изисква предварително съгласуване преди да бъде оповестено решението правителството да иска отстраняването на главния секретар на МВР”, посочи Наталия Киселова, експерт по конституционно право.

По думите ѝ указът за освобождаването на главния секретар на МВР, който подаде оставка,  ще бъде издаден в 7-дневен срок.

На въпрос кой ще замести Тодоров, Киселова посочи: „Много е възможно президентът да не съгласува името. Както и главният секретар заяви, това, което беше казано в записа, е план, по който сегашното правителство върви”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай