Гласуват окончателно промените в Конституцията

Гласуват окончателно промените в Конституцията | StandartNews.com

Промените в Конституцията влизат на второ четене в парламента. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание. Очаква се те да бъдат приети окончателно на днешното редовно заседание на парламента.

Част от основните текстове бяха пренаписани в ресорната парламентарна комисия през последните дни. Това създаде напрежение сред депутатите.

Комисията за промени в Конституцията прие 11-те членове от парламентарната квота на ВСС да се избират с мнозинство от 2/3. Променено е разпределението на съдийската и прокурорската колегия на ВСС, като съдийската ще включва 14 членове - 6 ще се избират от професионалната квота и 6 от политическата квота плюс двамата председатели на ВКС и ВАС. Прокурорската колегия ще се състои от 11 членове - 6 от професионалната квота и 5 от политическата квота, пише "Фокус".

В преходните и заключителните разпоредби е записано, че сегашният състав на ВСС ще довърши мандата си, който изтича през 2017 година, а след приемането на промените и разделянето на съвета, ВСС ще разпредели членовете по колегиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай