ГЕРБ викат Радев на помощ, искат да действа незабавно

Румен Радев по най-бързия начин да издаде указ за предсрочни парламентарни избори

ГЕРБ викат Радев на помощ, искат да действа незабавно | StandartNews.com

Партия ГЕРБ призова президента Румен Радев по най-бързия начин да издаде указ за предсрочни парламентарни избори, ако в понеделник мандатът за съставяне на правителство не бъде върнат с кандидат за министър-председател в 17:00 часа. Апелът им бе отправен на извънреден брифинг в централата на политическата сила.

От изтекъл запис от заседание на ПГ на "Демократична България" (ДБ) в Народното събрание става ясно, че мандатът умишлено се бави, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Противоконституционно е Корнелия Нинова и Христо Иванов да се произнасят за избори на 16 октомври, затова призовахме президента Румен Радев, ако в понеделник в 17:00 часа мандатът не бъде върнат, да издава указ за предсрочни избори, коментира тя.

Опозицията има всякакви възможности да се противопоставя на грешните решения на управляващите, посочи Атанасова в отговор на въпрос дали като парламентарна група ще предприемат някакви действия. Депутатът припомни, че те не участват при осигуряването на кворум за начало на пленарните заседания. Според нея отново може да се стигне до ситуация Конституционният съд да бъде сезиран заради приетите днес правила за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на противозаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и заради самия антикорупционен закон, който предстои да бъде гласуван в залата.

От въпросния изтекъл запис става ясно, че ако някой си направи "бухалка" от КПКОНПИ, то друг иска да участва в работата на тази "бухалка" и да я контролира по време на избори, каза Атанасова, като уточни, че цитира председателя на ПГ на ДБ Христо Иванов.

Чухме, продължи Десислава Атанасова, и че "Има такъв народ" вече били със статут на търпими членове на коалицията, но сега обмислят как да им кажат, че няма да имат министри. Както и признанието на Иванов, че ДБ участват в разговорите с информационна цел. Тези, които лъжат повече от седем месеца, че имат намерение да се борят с корупцията, правят едно единствено нещо - участват в разговорите с информационна цел, поддържат словесната еквилибристика, обобщи Атанасова.

От изтеклия запис за мен става ясно, че коалиционните партньори са наясно, че са съучастници в превръщането в собствена бухалка на една институция, която трябва да се бори с конфликта на интереси, с корупцията, искат да са част от механизма, който държи и размахва тази бухалка, на свой ред коментира зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Най-тъжното е не това, което е в записа, а че не чух загрижен коментар за идеологическите различия между партиите, за борба с корупцията, която е приоритет за ДБ, отбеляза и Томислав Дончев, зам.-председател на партията. Не се вълнуват има ли газ, как да бъде укротена инфлацията - в записа се чува за пари, за бухалка, допълни той. Докато вие сте на театър, ви грабят домовете - това се случва в момента, говорим за коалиция, която е против българите, посочи Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай