ГЕРБ с позиция за отстраняването на Гешев. Какво следва

Днес пленумът на ВСС гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев

ГЕРБ с позиция за отстраняването на Гешев. Какво следва | StandartNews.com

Освобождаването на главния прокурор от Висшия съдебен съвет е стъпка по пътя на съдебната реформа, в името на обществения интерес за справедливост и законност. Това се посочва в позиция на ГЕРБ, публикувана във фейсбук страницата на партията. 

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще продължи последователно да работи за успешната ѝ реализация, така, както обещахме пред българските граждани и евроатлантическите партньори, допълват от ГЕРБ. 

По-рано днес Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. Това стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима.

Гласуването се проведе в отсъствието на главния прокурор.

Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. Неговият мандат е седемгодишен. За да се стигне до неговото отстраняване от длъжност, е необходимо ВСС да изпрати на държавния глава решение и той да подпише указ за освобождаване от поста „Главен прокурор“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай