ГЕРБ: Радев подведен за ветото (ОБНОВЕНА)

Няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване, категоричен бе Данаил Кирилов

ГЕРБ: Радев подведен за ветото (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com
  • Няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване, категоричен бе Данаил Кирилов
  • ГЕРБ ще отхвърли ветото, вдигат машините за евровота на 3500

Президентът Румен Радев е бил подведен от БСП за критиките върху Изборния кодекс. Няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване. Това коментира днес председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов. На специална пресконференция ГЕРБ отговори на Радев. Повод бе наложеното от държавния глава вето върху Изборния кодекс.

„Новото, което чухме във ветото и новият акцент освен машините и преференциалният вот, които смятаме, че удовлетворихме, беше обжалваемостта на актовете в изборния процес и промяната на подсъдността. Очевидно е, че в този случай президентът е бил заблуден и със съжаление го казвам, че очевидно не е възприел съветите на правния си съветник – проф. Друмева, а осен това се е доверил на „БСП за България“. Категорично ще заявя, че няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване“, заяви Кирилов. Той изказа " благодарност към президента за неговото усърдие във връзка с наложеното вето". Това е повод за пореден път да възстановим дебата за промяната на някои от изборните правила“, коментира Кирилов и посочи, че този дебат ще бъде необходим, защото се разпространяват неистини. Той посочи, че за дебата за преференциите не е имало повече от едно изказване от парламентарната трибуна. „На разположение сме за този дебат. Изчакахме с нетърпение позицията на президента. Винаги сме били готови за конструктивен диалог. Ще поканим в правна комисия представители на администрацията на президента. Смятаме, че така ще се прекрати практиката да се внушава страх у българския избирател“, заяви Кирилов.

ГЕРБ ще отхвърли президентското вето и след това ще приеме своите промени за преференциалното гласуване в отделен проектозакон, който бе внесен миналата седмица. Управляващите са склонни евентуално да вдигнат броя на машините до 3500 броя, съобщи Данаил Кирилов. Ако ветото е частично и обхваща само частта "преференции", е възможно да възприемем и процедурата на повторно гласуване на тези разпоредби, допусна Кирилов. Но, според него обхватът е по-широк, така че вероятно ще приемат отделно своя проектозакон за преференциите.

Президентът осигури авариен изход от ситуацията и авариен вход на БСП към Народното събрание, обобщи от своя страна Тома Биков. Според него, до няколко часа, най-късно утре, социалистите ще се завърнат в парламента, срещу което управляващите нямат възражения. Той призова БСП и президентът да не разиграват този театър, да не разкарват напразно медиите от едното на другото място и социалистите да признаят Румен Радев за свой неформален лидер. Безспорно това вето е политическо, смята пък шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай