ГЕРБ иска отговори от Радев за Кирил Петков

Връща мандата, няма да прави правителство

ГЕРБ иска отговори от Радев за Кирил Петков | StandartNews.com

Ясна позиция от президента Румен Радев за двойното гражданство на икономическия министър Кирил Петков поиска ГЕРБ по време на консултациите на „Дондуков” 2. Партията на Борисов иска да знае подписал ли е Петков декларация, че има само българско гражданство, когато е встъпвал в длъжност.

Припомняме, че ГЕРБ сезира Конституционния съдза двойното гражданство на Петков.

Кризите, пред които е изправена България, не могат да протакат конституционни процедури, заяви Десислава Атанасова след консултациите при Радев. „Разговорът ни с президента беше по няколко теми. Първата е да потвърдим нашата позиция по отношение на бързината, с която считаме, че следва да се действа в предстоящата конституционна процедура по връчване на втори мандат. Убедени сме, че това ще даде възможност максимално бързо да се състави правителство от партиите, които са заявили такава готовност“, заяви Атанасова.

„Считаме, че е много по-добре да се премине към връчването на втори и трети мандат и ако се състави правителство, именно зад него да застане парламентарно мнозинство, което да носи отговорност както за актуализацията на бюджета и управление на кризи, така и за подготовка на следващ бюджет за 2022 г.“, добави тя

„Кризите, пред които е изправена България, не могат да протакат конституционни процедури. Именно на това обърнахме внимание на президента и вицепрезидента. Отново заявихме категорично при връчването на мандата веднага ще го върнем. Няма да ползваме конституционния срок за консултации и съгласие в парламента. Следва президентът да реши кога да пристъпи към тази конституционна процедура“, каза още Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай