Петък,

Георгиев: Реформата в МВР е неизбежна

От: Администратор -
A
A
A

Реформата в МВР е неизбежна. Това заяви в „Неделя 150" по БНР заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев. Те винаги създават тревожност. Разговорът за тях даде достатъчно информация, че законовите промени няма да засегнат доходите на служителите на МВР, а предвиждат механизми за подобряване на управлението в системата, обясни той.

Ножът е опрял до кокала и реформите в МВР са крайно необходими. 20-те заплати при пенсиониране не са достатъчно добър мотивационен механизъм служителите да работят по-добре, подчерта заместник-министърът. И изтъкна, че трябва служителите да бъдат по-добре платени докато работят, а не да чакат пенсионирането си, за да получат 20 заплати.

Подобряването на условията за труд тук и сега е достатъчно добър мотивационен механизъм... Служителите на различни равнища в МВР много добре разбират, че трябва да се направи реформа. Има неща, които не могат да се отлагат. Отлагането им отново ще ни завърти в онзи омагьосан кръг МВР всяка година да иска актуализация на бюджета си", коментира той.

Георгиев коментира и военното учение, провело се вчера на КГПП "Кулата". "Подготвеността трябва да се изпробва в симулативна среда, с разработването на сценарии, за да може при реална ситуация да сме по-добре подготвени, защото при такива учения се показват слабите страни, действията на отделните структури могат да бъдат стиковани, за да няма изненади в реална ситуация", обясни министърът.

Охраната на държавната граница остава както досега. Сценариите, които бяха проиграни, са за ситуации с увеличен миграционен поток и създаване на кризисни моменти, каза Георгиев и изтъкна, че работата на службите по разбиването на каналите за трафик на хора се подобрява.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички