Неделя,

Георги Ковачев от Народен съюз: Защо допускаме монопол от 3 фирми да събират ЕКО такси?

От: Администратор -
1670
Георги Ковачев от Народен съюз: Защо допускаме монопол от 3 фирми да събират ЕКО такси?
A
A
A

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева не можа да се аргументира защо не изпълнява отменени решения на ведомството от ВАС и се стига до съда в Страсбург.

Народният представител Георги Ковачев, днес по време на Парламентарния контрол, възмутено попита министърът на околната среда и водите Ивелина Василева защо се допуска такъв монопол в сектора по оползотворяване на излезли от употреба моторни превозни средства, както и защо не се издават разрешителни за организации на тези дружества, които са спечелили делата във ВАС за отказите?

Това е ситуация, в която не се дава възможност за лоялна конкуренция в сектора, а се дава свобода на определени фирми, които да определят цената на еко таксите.

„Прави впечатление обаче, че към днешна дата от години назад, на пазара има само три такива организации -„Българска рециклираща компания" АД, „Ауторек" ЕАД и „Българска организация за автомобили" АД, между които има тясна връзка и се явяват по много показатели свързани лица", се аргументира народният представител.

Той посочи, че от справката на електронната страница на повереното ведомство на министър Василева се вижда, че на 13 дружества е направен отказ за издаване на разрешение. Няма да има съмнения, ако тези откази бяха обаче законосъобразни или бяха потвърдени и от компетентния за това Върховен административен съд.

„Нещо съвсем различно дава обаче справката от посочения съд. Във случаи, на приключени дела, той е отменил Вашите откази, като в мотивите си е посочил обстойни доводи относно незаконосъобразността на Вашите административни актове. Решенията на съда влизат в законна сила, след тяхното потвърждение на последна инстанция, а преписката се връща на Вас с указания за произнасяне", допълни Георги Ковачев.

Министърът на околната среда и водите помоли депутатът от Народен съюз Георги Ковачев, във връзка с твърдението му за свързани лица в трите фирми и с организация, която не е получила одобрение, а пък е изпълнила изискванията на Министерството да информира ведомството и посочи, че до нея информация за нарушение по процедурите няма.
Георги Ковачев обеща да предостави цялата информация за свързаност по канален ред и документално да бъде сведено до министър Василева.

По отношение на законовите изисквания министърката заяви, че всеки, който отговаря на тях може да получи разрешение за извършаване на съответната дейност, което е характерно и за всички видове разрешителни режими. Дейността на организацията за оползотворяване е изцяло на икономическа изгода, има стриктни разпоредби и затова какъв тип организации могат да работят, са заложени в чл. 16. т.2 от Закона за управление на отпадъците. Министерството на околната среда и водите има стрикти изисвания какво трябва да съдържа учредителния акт на организацията за оползотворяване, като условие е заложено и определено, че са организации, които не могат да разпределят печалба.

Тук обаче се стига до Параграф 22 – защо след като определена фирма получава отказ за регистрация от Министерството на околната среда и водите, засеганата страна сезира ВАС, ВАС преразглежда целия казус отново. Всички знаем, че ВАС е последна инстанция, той отменя отказа на ведомството и връща за изпълнение на решението му в Министерството на околната среда и водите. От там няма изпълнение, няма и отговор. Може да се цитират и конкретни случаи. Следователно подобни фирми вече са сезирали съда в Страсбург и министър Василева не може да отговори защо се стига до подобна ситуация.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички