Гечев: Чуждите инвеститори са добре дошли у нас

Правителството затяга контрола над търговските вериги

Гечев: Чуждите инвеститори са добре дошли у нас | StandartNews.com

София. "Чуждите инвеститори са добре дошли у нас, стига да внасят пари в държавната хазна". Това заяви в ефира на ТВ 7 депутатът от Коалиция за България Румен Гечев за мерките, които правителството ще предприеме за търговските вериги у нас. Българските доставчици често се третират неблагоприятно от чуждестранните търговски вериги, обясни още той. И уточни, че няма начин да се гарантират квоти за българските производители, но могат да се разкрият български щандове. По този начин потребителят ще има избор между чуждо и родно производство, стана ясно от депутата.

Голяма част от чуждите хипермаркети не плащат данък печалба на държавата, алармира зам.-председател на комисията по икономическа политика и туризъм в парламента. В тази връзка ще има засилени проверки по веригите.

Правителството на Пламен Орешарски е предвидило и мерки, които да гарантират еднаквото отношение на търговците към българските и към чуждите доставчици.

Предстои и активна работа по законите за банковото дело и финансовите институции, каза Гечев. Промените предвиждат облекчение за физическите и юридическите лица при рефинансиране на заемите им и преместването им от една банка в друга. Работи се в посока на понижаване на лихвите, като една от идеите включва въвеждането на всеобщ пазарен индекс, спрямо който ще се фиксират лихвите по кредитите на всички банки, обясни депутатът.

Промяна в данъците тази година няма как да се случи, каза Румен Гечев във връзка с данъчната политика на кабинета. На този етап остава предложението хората със заплата до 340 лв. да получат обратно данъка върху доходите си, а останалите да плащат 10%. Управляващите могат да се опитат да убедят парламента в рационалността на прогресивното подоходно облагане, но въвеждането му няма да стане тази година, категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай