Габриел с важен ход към РС Македония. Срещата

Вицепремиерът и Буяр Османи си стиснаха ръцете

Габриел с важен ход към РС Македония. Срещата | StandartNews.com

Македонският министър на външните работи Буяр Османи очаква нова перспектива в българо-македонските отношения.

Това стана ясно след срещата на Османи с българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел. „Със съставянето на новото правителство на България се открива перспектива за по-интензивен политически диалог, а оттам и за по-големи възможности за укрепване на двустранното сътрудничество между двете съседни държави, които тази година отбелязват 30 години от установяването на дипломатически отношения“, каза Османи след срещата с Габриел в Дубровник, Хърватия.

По време на разговорите основна тема е била "европейската перспекитва на РС Македония и останалите държави от Западните Балкани", каза още той и подчерта общата воля за спазване на принципите от Договора за приятелство и добросъседство.

Днес Мария Габриел участва в 16-ото издание на международния „Дубровник форум“ в Хърватия. Тазгодишната тема е „Навигация в глобалното разместване“. Конференцията бе открита от министъра на външните работи на Хърватия Гордан Гърлич Радман. Във форума участват още министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, министри на външните работи на страните членки на ЕС, страните от Югоизточна Европа, представители на ОИСР и други международни институции.

Българският вицепремиер Габриел направи изказване по време на дискусията „Световният ред и как да стабилизиране световната политика“. Пред участниците Мария Габриел очерта нуждата от общи действия по време на кризи, от насърчаване на международните партньорства, от стратегически инвестиции в нови технологии и алианси за сигурност.

„Важно е да идентифицираме стратегически сектори и общи интереси за силни алианси, в основата на които са международни правила, морални устои и ценности. Всяко предизвикателство е и нова възможност да намираме и прилагаме общи решения. Избирайки международното сътрудничество, си даваме шанс да се справим с тези предизвикателства“, отбеляза вицепремиерът Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай