Фалстарт на левите преговори за общ фронт

Фалстарт на левите преговори за общ фронт | StandartNews.com

Нинова и Първанов дори не успели да се срещнат за разговор

Създаването на общ фронт срещу ГЕРБ между БСП и опозиционни партии тръгна с фалстарт, научи Стандарт. Първата спънка пред обединението е провалена тайна среща между лидера на левицата Корнелия Нинова и председателя на АБВ Георги Първанов. Двамата са имали уговорка да се срещнат със задачата да решат какви са стъпките за постигането на широк ляв фронт. Напрежението между бившите съпартийци, предизвикано от разменените остри реплики между ръководствата и намеците за печеливши кандидати за "Дондуков" 2 в лицето на Първанов и Калфин, обаче се е оказало непреодолимо.

В последния момент уговорената среща между двамата е пропаднала. В края на миналата седмица соцлидерът "протегна ръка" и изпрати покани до лидерите на парламентарните партии извън управляващото мнозинство за формиране на "общ фронт" срещу правителството на ГЕРБ. Нинова посочи за бъдещи партньори ДПС, АБВ, "Атака", независимите депутати Георги Кадиев и Велизар Енчев. "Офертата" включва съвместни опозиционни действия, както и подкрепа за законодателни инициативи. Отделно БСП пусна сред членовете си допитване дали да се яви самостоятелно или в широка лява коалиция. В бюлетината са изредени вероятните съюзници, сред които водещо място заема АБВ.

Според устава на столетницата обаче процедурата за кандидат-президент няма да е никак лесна. От една страна, БСП трябва все пак да се разбере с другите политически формации дали ще са в коалиция. Структурите на левицата по места пък имат задачата да номинират личности за президентския стол, а след това прехвърлят топката на Националния съвет на партията. Той от своя страна одобрява кандидатурата и едва тогава от "Позитано" 20 се връщат към коалиционния формат и предлагат своя човек пред одобрените си партньори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай