Ертен Анисова даде рамо на земеделците в Добруджа. Голяма помощ

Организира семинар за новите мерки по Стратегическия план

Ертен Анисова даде рамо на земеделците в Добруджа. Голяма помощ | StandartNews.com

Земеделието се намира в безпрецедентна криза. Българските земеделци са изправени пред редица предизвикателства и се нуждаят от финансова подкрепа под всякаква форма. Това заяви водачът на листата на ДПС в Добрич Ертен Анисова, народен представител от Движението в 48-ото НС, по време на семинар в града за новите мерки по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България в периода 2023 – 2027 година.

Дискусията, която бе организирана от Областния съвет на ДПС, премина при огромен интерес. Специален гост и лектор на събитието бе евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа“ Атидже Вели. В срещата участваше още и областният председател на ДПС д-р Ердинч Хаджиев, съобщи пресцентърът на ДПС.

„В тези трудни времена става ясно колко уязвими сме от дефицитите на сигурност не само по отношение на войната и природните бедствия, но също така и по отношение на енергийната и продоволствена сигурност. Именно тази стабилност от години е във фокуса на вниманието на ДПС.

Затова и Движението за права и свободи винаги е стояло и продължава да стои близо до земеделските производители, да се ангажира с решаването на проблемите им“, заяви Ертен Анисова. Тя подчерта още, че ДПС е единствената партия, която в последните две години е провела серия от срещи със земеделските стопани, особено от секторите „Растениевъдство” и „Животновъдство”, за да обсъди с тях проблемите им и да даде адекватен законодателен отговор.

„Именно ДПС издейства в актуализирания бюджет за 2022 г. 300 милиона лева за земеделието, повишавайки двойно заложената от кабинета на „Промяната” сума. Парите бяха за компенсации вследствие на увеличените производствени разходи в най-засегнатите от пандемията и войната сектори – „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ – припомни още Анисова. По думите й, благодарение на ДПС, в удължения бюджет за 2023 г. е заложено продължаването на преходната помощ за малките селскостопански производители, която касае и уязвимия сектор на тютюнопроизводителите.

Законът за подпомагане на земеделските производители дава глътка спокойствие и от 1 януари 2023 те получават финансиране по различните мерки и могат да планират своята дейност в период на висока инфлация и криза, каза още Анисова.

И увери: "Ще продължим да решаваме проблемите на земеделците, особено на малките селскостопански фирми, и в 49-ото НС.".

Пред земеделски производители и преработватели от Добруджа Атидже Вели, която е единственият български евродепутат, пълноправен член на земеделската комисия в Европарламента, разясни предизвикателствата и новите регламенти, които дава общоевропейската селскостопанска политика. Тя изрази готовност селските стопани да бъдат подпомогнати с експертност и чрез диалог да се търси оптимален подход за по-справедливо разпределение на директните плащания.

Ще настояваме коридорите за износ на зърно от Украйна да са транзитни и да не нарушават пазарите на българските земеделци, каза още Вели.

По време на семинара земеделците в залата изразиха недоволство, че получават по-ниски субсидии от колегите си в Западна Европа, въпреки че трябва да спазват същите изисквания.

"От първия си ден като пълноправен член на Комисията по земеделие в Брюксел внасям предложения за изравняване на директните плащания и няма да спра да го правя, защото не е справедливо изискванията да са едни и същи, а финансовата помощ да е различна", отговори евродепутатът.

"Предстои да разгледаме евентуално актуализиране на многогодишната финансова рамка, където отново ще внеса такова предложение, но няма как една партия, делегация или само ние, евродепутатите, внасяйки това предложение, то да се случи", допълни тя. По думите ѝ успехът по този въпрос изисква единна национална позиция, която е формирана с участието на бранша, а не позиция на партия, евродепутати или министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай