Енергийният министър се похвали какво е направил с Лукойл

Росен Христов не само не се притеснява от проверки, но е и горд с постигнатото

Енергийният министър се похвали какво е направил с Лукойл | StandartNews.com

Служебният енергиен министър Росен Христов не само не се притеснява от проверки, но е и горд с постигнатото през мандата, обяви самият той в интервю за БНТ.

Виждам работа в парламента, която е свързана с борба с президента, а не това, за което ги е пратил народът, заяви Христов и призова депутатите да работят повече по законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. По думите му служебното правителство си е свършило работата по темата.

Христов очаква да бъде сформирано по-скоро редовно правителство. "Нужни са ни дългосрочни перспективи, за да можем да осъществим промените през следващите години", заяви той.

Според него при първото служебно правителство фокусът е бил да бъде извадена държавата от енергийната криза и да бъде отстранена зависимостта от Русия, а при второто - дълбока евроатлантическа интеграция с лидерска роля.

Христов отчете като заслуга на служебното правителство свалянето на цените на горивата на "Лукойл".

"Накарахме "Лукойл" да си плаща данъците в България, подписахме няколко знакови международни споразумения за инфраструктура, така че да сме осигурени за дългосрочен период. Второто настоящо служебно правителство сключи дългосрочни договори с водещи производители и доставчици на газ, директни, без посредници, изцяло неруски газ", заяви Христов.

На въпрос как служебният кабинет е спрял зависимостта от Русия, той каза: „Неизпълнението на договора доведе до руските доставки на газ, но на по-висока цена. Ние договорихме достъп до турската инфраструктура, която ни даде възможност сега да внасяме газ от други източници. Ние имаме договори сега с американски и европейски компании, като единственото условие е газът да не е руски. Нашите цени са изключително конкурентни в момента. Втечненият газ, който доставяме е на цената на тръбопроводния азербайджански“.

Мисли се в посока България да предяви претенции към „Газпром“ за спирането на доставките на природен газ, като България внимателно следи какво се случва при наши международни партньори, които се сблъсквали с подобна ситуация. „Трябва да се направят анализи, за да имаме голяма вероятност да спечелим делото. Работи се с чуждестранни компании. Вярвам, че до месец-два ще имаме изготвена позиция, за да стартираме един арбитраж“, каза Христов. Той заяви, че за момента не е уточнена сумата, която ще поискаме от Русия като неустойки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай