Джон Кери идва за среща с премиера

Джон Кери идва за среща с премиера | StandartNews.com

Американският държавен секретар Джон Кери пристига на визита у нас този месец. Това потвърдиха за "Стандарт" от Министерството на външните работи. Визитата се очаква да бъде обявена съвсем скоро и от Държавния департамент на САЩ.

У нас Кери ще разговаря с българския си колега Даниел Митов и с премиера Бойко Борисов. Най-вероятно фокусът ще е върху Русия и ситуацията в Украйна, енергийната независимост и диверсификация на България след едностранното замразяване от страна на Москва на проекта "Южен поток".

Възможно е да бъде възобновена и темата с проучванията за добив на шистов газ, въпреки че именно кабинетът "Борисов 1" наложи мораториум върху такива проучвания.

Визитата на US дипломат номер едно идва малко след разговора му с Даниел Митов в Брюксел. Двамата участваха в среща на външните министри на НАТО в началото на миналия декември. Тогава Кери поиска изненадващо двустранна среща с българския си колега. Разговорът им бе фокусиран върху отличното състояние на двустранните отношения и желанието за по-нататъшното им активизиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай