Джейхан Ибрямов изброи политическите плевели

Нужен ни е нов национален идеал, казва народният представител от ДПС

Джейхан Ибрямов изброи политическите плевели | StandartNews.com

- Г-н Ибрямов, по всичко личи, че остават броени дни на 47-то НС и изборите чукат на вратата. Каква според вас е причината за четири поредни парламентарни избора за по-малко от 2 години?

- Да разделим отговора на три категории – на първо място откъсването на част от системните политически партии от суверена (избирателите). Партиите сякаш забравиха, че дневният ред на суверена трябва да ръководи работата на политиците и хладилникът винаги е по-могъщ от телевизора. Обещаваха неизпълнимото и телевизорът – все по-пълен с обещания, а хладилникът – все по-празен. Това го нарекохме популизъм.

На второ място – доминацията на военните средства над мирния активен диалог. Това го нарекохме език на омразата. Партиите не просто не се харесват, не си говорят, те се мразят.

На трето място -  все по-засилващият се натиск на големи финансово и икономически корпорации върху политическите  решения. И последва резултатът – драстичен спад на избирателите, разочаровани от политиката. Избуяването на партии-плевели, които задушиха с плявата зърното, и вече трудно се отличават едно от друго. Тотално недоверие към политическата реч и обещания. Обърна се парадигмата.

- Какво имате предвид?

- Да вземем пример. Думата „министър“ е латинска и означава „слуга“, сега министрите са уважавани височайши особи. Думата „депутат“ от латински значи куриер, пратеник на избирателя. Сега да си депутат е особен престиж, почти полубог, а министър - другар на боговете. Трябва да се върнем към истинското значение на думите. Трябва политиците да са част от избирателите, едни от тях, които не са вождове и богове, а приятели на издигналите ги. Това е онагледена обърнатата парадигма.

- 47-ото НС е третият парламент, който започва с опити за изолация на ДПС. Движението обаче твърдо обяви, че ще изобличава всички внушения срещу него. Промени ли се публичният образ на партията?

- Публичният образ на партията, и по-точно кривият образ на партията, се формира от олигархични кръгове, контролиращи определени медии. ДПС се опитва да не влиза в общия хор на жабешките крясъци на политическото блато. Това изисква от нас да сме напълно адекватни към създадената ситуация на политическа, институционална, икономическа и национална криза. Сега е необходима Заедност върху един национален идеал, който да обедини политическите сили за постигането му. Нужен е такъв реален и постижим идеал, който ще облагодетелства чувствително суверена. ДПС е партия на диалога, която винаги е работила за националното съгласие.   

- ДПС оцени кабинета "Петков" като най-слабото правителство от началото на прехода у нас.

– Така е. Да не забравяме, че онова, което наричаме „Продължаваме промяната“ все още не е партия, не е и движение, не е и политическа структура с ясна визия, цели и приоритети. Не може да е национален идеал смяната на Иван Гешев като главен прокурор, или назначаването на министър Бойко  Рашков за шеф на КПКОНПИ. А, ликвидирането на корупцията е утопия. В корупция бяха обвинявани повечето водещи политици – Саркози, сега Макрон, Тръмп, сега Байдън, Ширак дори получи сериозна присъда, Хелмут Кол си отиде заради обосновани предположения за корупция. В същото сега е обвиняван Борис Джонсън. Да не забравяме и руския президент Путин и германския канцлер Олаф Шолц (заради един купон на партията му) и т.н.

А, ако аз трябва да характеризирам кабинета Петков, бих го нарекъл ОПГ (организирана престъпна групировка), която много мощно крещи „Дръжте крадеца“, докато особено успешно доведе страната до хаос и кризи. И несъмнено най-неквалифицираното управление. Способността да управляваш е наука и изкуство, а не сбор от лъжи, милиционерщина и циркаджйски фоерверки, каквито г-н Петков поднася всекидневно. Впрочем, изкуството да управляваш май се учи в Харвард, но явно г-н Петков е бил възпрепятстван да ги посещава.   

- ДПС заяви, че страната има нужда от ценностно, хомогенно и категорично евроатлантическо управление на страната. Как може да бъде постигнато?

- Чрез ДИАЛОГ и диалогизиране. Човекът е „хомо сапиенс“, т.е. – мислещо и вербализиращо мислите си същество. Сега партиите и плевелите около тях (движения, коалиции, сдружения, единения и т.н.), са заети да чертаят разделителни линии. Е, така няма как да се диалогизира и се стигне до единна мисъл за средствата, които ще ни изкарат от блатото. Ние сме Либерална (центристка) партия. Либералните партии в целия ЕС са скрепяващото управлението звено.   

- Защо ДПС е гарант за националната сигурност на страната?

- Гарант за националната сигурност на страната са всички политически сили, които се стремят да изкарат политическата ни каруца от дъното, блатото. Това ще рече, че сега трябва да се търсят обединяващи партиите приоритети, а не червени или други разделителни линии, трябва да се търсят обединяващи идеали, постижими, изпълними и значими. България няма такъв идеал след приемането ни в  ЕС. Оттогава минаха 15 години. Твърде, твърде дълго време. Загубено време. Наличието на общи и стабилни морални ценности и национални идеали е гарант за стабилността на страната. Ние го правим. Надявам се, че и другите системни политически сили искат същото.

- ДПС е изключително добре представена и поставена в Европа. Ще видим ли Движението в управлението у нас?

- Това го решава суверенът. Ние ще се опитаме да представим такава национална идея, която да обединява, да звучи достатъчно изпълнима и  понятна за всички. Не казвам, че не бихме приели и друга такава, стига да има същите или още по-добри качества от нашата. Искаме изборите да са състезание на идеи, на изпълними идеи, а не на параноични изблици на омраза, на етническа, верска, езикова или каквато и да е друга нетърпимост. В ЕС оцениха това и позициите, които спечелихме са плод на тази политики.

- Говорихте за политически плевели, бихте ли пояснили що за явление е това?

- Само за последните избори се кандидатираха 12 новосъздадени политически формации – „Продължаваме промяната“, „Възраждане“, „Има такъв народ“, „Изправи се БГ“, „Волт“, „Средна европейска класа“. Към тях и абсурдни коалиции – типичен пример е „Да България“, там е крайно дясната християндемократическа ДСБ, капак и по презумция лявата екологична партия (няма дясно екологична партия поне на Земята), двете в съюз с третата умерено ляво консервативна-ултра дясна фракция на Христо Иванов; коалицията на БСП с несъществуващи организации и т.н. Така този политически тюрлюгювеч получи шанс да управлява и само за 6 месеца успя да постигне следното: инфлация близо 20%, особено сложни и неясни дипломатически отношения с основния ни енергиен доставчик, увеличена битова престъпност, неимоверно обществено разделение, междуинституционални войни и управленски екип, който не знае какво точно прави.   

- Народен представител сте от Търговище. Кои са проблемите на региона, чието решение не търпи отлагане, и за които регионът не получи подкрепа от централната власт?

- За ДПС достойният живот на всеки български гражданин е от изключително важно значение. За постигането му трябват реални политики в сектори като: селско стопанство, здравеопазване, демографска политика, образование и други. Това са основополагащи сектори за развита, здрава и образована нация. А, за област Търговище тези политики са антитела, които да трябва да изградим. За региона е много важно развитото селско стопанство с осигуряването на земеделска земя, стимулирането на участието по програми, развитие на Биоземеделието (особено отглеждането на етерични масла), животновъдите да получат приоритетно обработваема земя (особено внимание да се отдели на говедовъдството), отглеждането на зеленчуци, подобряването на напоителната система и други.

В здравеопазването трябва да се подобри профилактиката и превенцията, мобилните лекарски екипи в малките населени места, здравната сигурност и прочие. В демографско отношение – подобряване на жизнения стандарт и намаляване на социалните неравенства, жилища за младите семейства, различни финансови стимули и т.н. В тези и други сектори всичко може да се реализира със сериозно, реално, демократично, евроатлантическо държавно управление.

- Как виждате развитието на политическия живот в България?

- Не го виждам решен със средствата на партии за една година. Това налага всяка партия да има дългосрочна перспектива и визия за излизане от кризата. Основният проблем не е в корупцията, основният проблем не е в шефа на КПКОНПИ. Проблемът е в това каква държава е България, каква икономика ще развиваме, какви производства ще толерираме и в какви производства ще инвестираме, как да достигнем стандарт на живот типичен за Европейска държава, как да постигнем заедност, другото е приказка за наивници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай