Дженерал Електрик иска централна роля за „Белене“

Ролята ще бъде на инженер на проекта и доставчик на част от оборудването...

Дженерал Електрик иска централна роля за „Белене“ | StandartNews.com

Писмо със заявено намерение за основна роля в проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“ са изпратили до министерството на енергетиката от американската компания „Дженерал Електрик“ в края на 2018 г. Това споделя в интервю за БТА министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Ролята ще бъде на инженер на проекта и доставчик на част от оборудването.

"Това е добър и ясен знак, че към този проект има интерес при условията, които са определени. Разбира се, ще видим дали този интерес е реален, след финала на процедурата за избор на стратегически инвеститор", казва Петкова.

По думите й изграждането на проекта АЕЦ "Белене" ще стане само при спазване на изискванията и условията на пазарните принципи - без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

Досега са водени разговори с няколко инвеститори като Петкова посочи най-голямата китайска държавна ядрена корпорация CNNC, Корейската хидро-атомна енергийна компания и френската "Фраматом".

Ако има интерес към възможността да бъде реализиран този проект със стратегически инвеститор, ще уведомим допълнително Европейската комисия (ЕК) за промяната в този инвестиционен проект, съобщава Петкова. Причината е, че Брюксел е одобрил инвестиционния проект през 2007 г., след това България се отказа да строи втора ядрена централа, а сега подновява проекта при променени обстоятелства.

Министърът на енергетиката добави, че енергийната сигурност е пряко свързана със запасите, които България притежава от лигнитни въглища в Маришкия басейн. Тези запаси ще бъдат достатъчни да се задоволи производството на електрическа енергия от въглища за следващите 60 години.

Очаква се скоро да има решение за безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица-Изток" 2. Купуването на емисии за работата на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 е една от важните задачи, които в Министерството на енергетиката са успели да свършат, отбеляза Теменужка Петкова. Предстои и искането на дерогация за другите централи - съответно двете американски централи и "Брикел", допълва още енергийният министър.

Тенденциите, свързани с развитието на електроенергийния сектор не само в България и региона, показват, че е налице възможност и необходимост от изграждане от такъв тип мощности, казва Петкова и добавя, че такива са заключенията и в анализа на Българската академия на науките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай