ДПС втора сила в Бургас и Благоевград

ДПС втора сила в Бургас и Благоевград | StandartNews.com

Хората на Местан трети във Велико Търново и Русе

ДПС удържа петте си бастиона и стана втора сила в други пет региона. Партията запази лидерската си позиция в Кърджали с мощните 70% от вота на избирателите и 55,88 на сто в Разград. Движението е номер 1 още в Силистра, Шумен и Търговище. В крайдунавския град движението постигна резултат от 34%, като изпреварва следващата го партия ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов са втори в петте области, а тези на Михаил Миков - трети.

Силен електорален вот превърна партията на Лютви Местан във втората политическа сила след ГЕРБ обаче в Бургаска област. За Движението гласуваха 15,56% от избирателите. Подобен бе резултатът и от евроизборите през май, когато ДПС за първи път направиха пробива до второто място край морето. Тогава БСП остана трета, а след последния парламентарен вот тя бе запратена чак на четвърто място.

Подобна е ситуацията и в Пиринския край, където ДПС на тазгодишните избори окончателно се затвърди като втора политическа сила. Още по-важно е, че партията на Местан го прави категорично и бие БСП вече два пъти поред. Най-напред това се случи на евроизборите през май. Тогава ДПС спечели 23,71% от всички гласували, а за Коалиция за България своя вот дадоха само 16,06%. За парламентарните избори свободното падане на социалистите в региона продължи, което се видя и на национално ниво. В Пиринския край допълнително се утежни положението на "червените" заради споровете и скандалите "кой да води бащина дружина".

ДПС стана втора сила и в Смолян на изборите в неделя. От общо 54 537 действителни гласа в цялата област, ГЕРБ са получили 18 424 бюлетини, или 33.78% от вота на родопчани. Подкрепата за ДПС е 12 218 гласа, или 22.40 на сто. БСП остават трети в родопския град с едва 9748 бюлетини подкрепа.

Заради слабите резултати на Реформатори и Патриоти, Движението набира скорост и в други региони. То е трета сила след ГЕРБ и БСП във Велико Търново, Враца, Ловеч, Пазарджик, Пловдив-област, Русе, Сливен, Стара Загора.

Движението е втора сила след изборите и в Добрич и Хасково.

Малкия Ерусалим вкарва 4 в парламента

Малкия Ерусалим, както наричат често Асеновград, ще има четирима народни представители в новия парламент и става първият малък град с толкова депутати в 43-ото НС. Това стана ясно в хода на преброяването на бюлетините в 17 МИР - Пловдив-област. Двама от асеновградчаните, които влизат в Народното събрание, са Силвия Хубенова и Манол Генов, като дамата ще кара втори мандат сред герберите, а Генов ще е депутат за първи път от редиците на социалистите. Генов влиза благодарение на преференциалния вот, който го изстреля от осмо на второ място. ДПС имат двама депутати, също от Асеновград - водача Джевдет Чакъров и младата адвокатка Денис Мустафа, която е 18-а в листата, но преференциално става втора на мястото на Фахрие Мурад.

Вигенин не даде Пиринско на Чакърдъкова

БСП в Пиринския край отстъпи второто място на парламентарните избори на ДПС. Това е звучен шамар за социалистите, но поне "другата буза" им остана неударена. Защото можеха да берат срам и заради партия АБВ на президента (2002-2012 г.) Георги Първанов. Притесненията на "червените" да не отидат много гласове към новата формация бяха основателни, тъй като водач на листата бе народната и популярна певица Николина Чакърдъкова. Тя не спря да обикаля региона, да говори пламенно пред хората, а после с таланта и гласа си да ги разиграе от сцената. В същото време дрязгите между местните структури на БСП и централното ръководство заради наложения им номер 1 в листата бивш външен министър Кристиан Вигенин бяха повече от сериозни. АБВ обаче спечели само 3,93%, или 5456 гласа.

Янакиева чака да й кажат - кмет или депутат

Водачът на пернишката листа на АБВ и действащ кмет на община Перник Росица Янакиева спечели депутатски мандат. Това е сигурно още преди да стане известно официалното преразпределение на четирите мандата в Перник. В региона АБВ има най-високият резултат за страната и това според самата Янакиева е сигурен мандат. Тя беше водач на листата и в София област, където мандатът й е леко на кантар. Янакиева обясни, че дали ще остане кмет, или ще бъде депутат, зависело не от нея, а от местната структура на партията на Георги Първанов и от това какъв профил на парламентарната си група ще иска АБВ. В нощта след вота, още преди да са известни окончателните резултати от изборите, Янакиева се сдоби с второ внуче, този път от сина и снахата й.

Петков изгуби Плевен

Румен Петков няма да е депутат. Бившият кмет на Плевен, а по-късно народен представител от БСП в три поредни парламента и вътрешен министър в кабинета "Станишев", не успя да събере достатъчно гласове като кандидат от партия АБВ и остава извън парламента. Петков бе първи и в листата на Алтернатива за българско възраждане и в Шумен, но и там резултатът на формацията на Георги Първанов не е достатъчен, за да излъчи депутат.

Витков и Дончева пробиха в София

Единствено в софийските райони партиите на музиканта Светльо Витков и на бившия депутат от БСП Татяна Дончева успяха да се наредят в първите осем. В национален мащаб и "Глас Народен", и "Движение 21" събраха над 1% от гласовете на пусналите бюлетина. Това означава, че докато 43-ото Народно събрание работи, те ще получават субсидия, без да са парламентарно представени.

Най-силен резултат партията на Витков постига в 24 МИР София - 2.27%. В 23 МИР София пък Дончева е събрала 2.59% от гласовете. Двете формации печелят над процент и в някои от големите градове из страната - Варна, Пловдив, Плевен, Русе, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Ямбол.

"Глас Народен" се явява на избори за втори път, като предният отново не успя да мине 4%-ната бариера, но получаваше субсидия. "Движение 21" участва в надпреварата за първи път.

ГЕРБ превзе и последните червени крепости

ГЕРБ завърши победоносния си марш по Южното Черноморие и окончателно превзе всички крепости на червените. Резултатите от вота показаха, че Столетницата е изгубила последните си три бастиона в Бургаски регион. В традиционно червения Карнобат ГЕРБ спечели 28,25%, а БСП остана с 26,07%. Още по-трагичен е резултатът за Столетницата в Малко Търново. Там за кандидатите на Борисов гласуваха 27,2% от избирателите, а БСП не успя да се класира дори на втората позиция, която изненадващо зае Патриотичният фронт с 19,3% подкрепа. Социалистите останаха трети в бившия си вече бастион със 17,72%. ГЕРБ поведе и в тъмночервената община Камено, където взе 29,1%. Левицата остана с 26%. Под напора на ГЕРБ падна и Несебър, където Борисов победи с двоен резултат пред "БСП Лява България". Червената странджанска община Средец също вече е на ГЕРБ.

ГЕРБ поведе и в родния град на БСП лидера Михаил Миков - Видин. Партията на Бойко Борисов спечели 30,82% от гласовете, а Столетницата събра 27,93% подкрепа.
За първи път в най-новата история ГЕРБ е първа политическа сила в червената община Генерал Тошево.

Горни Лом избра Генерала

Почерненото след взрива в барутната фабрика "Миджур" видинско село Горни Лом избра партия ГЕРБ за управлението на страната, съобщи кметът Илиян Михайлов. До урните са стигнали 52% от имащите право на глас. По-активни са били ромите, които в селото са към 300 души.

109 са пуснали бюлетина за ГЕРБ, 45 - да БСП, 43 - за ДПС. Николай Бареков са избрали 23-ма, а АБВ - 15. За "Атака" са гласували 6-ма.

Изборният ден е преминал спокойно, но тревожно заради разигралата се дни преди изборите трагедия, обясни кметът. "Настроението бе тягостно и в деня след изборите. Така ще живеем дълго време", каза Илиян Михайлов. Ранените при взрива две жени, едната от които Анита Михайлова, негова съпруга, още са в болницата в Монтана. И на двете е направена операция и в момента се възстановяват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай