ДПС с подкрепа за актуализация на бюджета заради бедствията

ДПС с подкрепа за актуализация на бюджета заради бедствията | StandartNews.com

ДПС се обяви за евентуална актуализация на бюджета, за да се отпуснат повече пари за справяне с последствията от бедствията заради снеговалежите.

"Нямаме право пред лицето на трагедията да се делим на управляващи и опозиция. Длъжни сме да бъдем солидарни. Трябва да оценим по достойнство чувствителността, която кабинетът прояви по време на бедствията. Още по-чувствителни трябва да бъдем за възможно най-чувствителния проблем – домът и покъщнината", каза Лютви Местан. Той обясни, че на този етап са засегнати само 45 къщи и е възможно да се счете за по-добро решение преместването на хората от тези къщи в други жилища, за да се спестят пари. "Уверявам, че ако не вземем по-трудното и по-скъпо решение, в крайна сметка има огромен риск свлачищните процеси да продължат. Тези 45 къщи могат да станат 145 в близко време", каза лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация от името на парламентарна група.

По думите му са необходими огромни средства, които не са планирани в бюджета, добави Местан и подчерта, че ако е необходимо ДПС готови да подкрепят кабинета, включително и за актуализация на държавния бюджет или промяна на заложения бюджетен дефицит. "Ако имате нужда от подкрепа на опозицията в лицето на ДПС, аз декларирам предварително, че я имате", каза Местан.

"Свлачищата в област Кърджали са много драматични и ние наистина не трябва да правим политически изказвания и да се обединим в това, че трябва да помогнем на хората", каза в декларация от името на ГЕРБ и депутатът от тази област Цвета Караянчева. Само за област Кърджали бяха дадени над 3 млн. лева именно заради бедствията, които ни удариха февруари и март, каза тя и обясни, че е за укрепване на определени места, но трябва да се види дали има смисъл да се дават пари там, където непрекъснато има пропадания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай