ДПС се съмняват в решимостта на здравния министър

Нещата в здравеопазването са толкова зле, че вече не търпят отлагане на решения

ДПС се съмняват в решимостта на здравния министър | StandartNews.com

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер изрази тази сутрин по БНР недоверие към решимостта на здравния министър Кирил Ананиев да се справи с тежката криза в системата.

"Министър Ананиев се опитва да излезе от ситуацията, в която е поставен, защо нещата в здравеопазването са толкова зле, че вече не търпят отлагане на решения. Малко е трудно да се ориентираме в това, което искаше да каже. Не сме категорични и доколко е решен на действия. Не очаквам да чуя нещо ново нещо фундаментално, нещо революционно. Очаквам да чуя практически стъпки, които конкретно в случая могат да решат част проблема", каза д-р Джафер.

Тя говори преди днешното изслушване в парламента на министър Кирил Ананиев за актуалното състояние на здравеопазването в Северозападна България.

„Имаме задълбочаване на сериозните проблеми и един от тези проблеми са задълбочаващите се дисбаланси в системата, особено регионалните дисбаланси. Достъпът до здравеопазване на голяма част от населението на България, на две трети от територията на страната, е изключително затруднен, с което се нарушава конституционното право на хората за такъв достъп. Вторият проблем е с кадровия ресурс – проблем, който се задълбочава и няма никакво решение до този момент“, категорична бе Нигяр Джафер.

В Северозапада има много и общински болници, някои от които  стоят по-добре от някои областни болници, каза д-р Джафер: „Преплита се наистина проблемът за доброто управление, за мениджмънта на даденото лечебно заведение, но и за кадрите, както и за финансирането“.

ДПС има „много сериозни възражения“ срещу програмата по отношение на здравеопазване във Визията на БСП: „Не разбираме как лечебните заведения трябва да стават социални предприятия. Винаги сме твърдели, че сме за демонополизация на Здравната каса, защото повече конкуренция ще даде възможност за по-добър избор на пациентите, за контрол и прозрачност. По-интересна е идеята на министър Ананиев - на 15 юли той представя нов здравноосигурителен модел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай