ДПС подкрепи важен текст за децата в Семейния кодекс

Двете парламентарни групи внасят съответните законови поправки

ДПС подкрепи важен текст за децата в Семейния кодекс | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Вследствие на разговор между парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ-СДС в зала ще подкрепим предложението за разкриване на произхода на осиновения в съда. Това обяви пред репортери в Народното събрание депутатът от парламентарната група на ДПС Ертен Анисова.

Тя припомни, че текстът, който засяга разкриването на произхода, в Семейния кодекс е бил отхвърлен от парламентарната правна комисия.

Темата за осиновяването е малко далече от тежките политически дебати и битки и в пленарната зала, и извън нея, но касае хиляди българи, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и допълни, че хиляди осиновени деца търсят своя произход.

Атанасова обясни, че ПГ на ГЕРБ са забелязали като тенденция, че през последните три години са намалели трайно осиновяванията. Именно поради това внесохме промените в Семейния кодекс, каза още тя и допълни, че текстовете вероятно ще се гледат в пленарна зала на второ четене днес.

ДПС внасят и други нови предложения. Съобщи ги депутатката Хатидже Георгиева.

"Ние от парламентарната група на Движение за права и свободи внасяме три предложения, като едното е свързано с изискването за становище от отдел "Закрила на детето" в случай на осиновяване на внук от бабата и дядото, което има за цел да осигури интересите на детето, които са внимателно разгледани, защитени, предвид на известните, публичните и професионалните среди взаимоотношения. Следващото ни предложение включва разширяване на достъпа до Националната електронна информационна система за пълно осигуряване чрез включване на представител на Държавната агенция за закрила на детето към специализиран орган към Министерски съвет и повишаване на прозрачността. И последното ни предложение е свързано с промени, свързано с наблюдение след осиновяване, с което ще помогне. гарантирането, че правата интерес на детето са защитени", обясни Георгиева.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
symnjata
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Откажи