Дончев: Управлението е с вътрешна доза нестабилност

Дончев: Управлението е с вътрешна доза нестабилност | StandartNews.com

Ще правим това, което трябва да се прави, дотогава, докато може, заяви Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика, пред бТВ.

Томислав Дончев подчерта, че към момента няма истински белези за нестабилност, т.е. за загуба на парламентарна подкрепа. Той изрази надежда тлеещото напрежение в Реформаторския блок да е част от дебата, свързан с раждането на нещо ново, на една стабилна политическа конструкция, която е от полза за българското дясно, а в конкретния случай би била от полза за гарантирането на стабилност на управлението.

Относно възможността за въвеждане на задължително гласуване още на следващите избори, Дончев изрази резерви това решение да не се приеме прибързано, като подчерта необходимостта суверенът да се произнесе с референдум по този толкова деликатен и важен въпрос.

Ситуацията с еврофондовете е тежка, призна Дончев. На въпрос кой е виновен за тежкото положение с еврофонсовете, Дончев каза: "Спомнете си кой управлява в последните 2 години". Според министърът по еврофондовете имаме нужда от това да гледаме напред, а не назад.

"Администрацията може да си върши работата добре или зле, но решенията ги взима правителството. Ако парите тръгнат чак през втората половина на 2015 г. ще има много негативен ефект върху икономиката ни. има възможност да ползваме средства от бюджета, а през втората половина на годината да поискаме те да ни бъдат възстановени", посочи той.

Г-н Лукарски се отнася съвестно и отговорно със задълженията си. Министърът на икономиката не е задължително да бъде икономист или тънък специалист по макроикономическите въпроси. С него коментирахме, че трябва да има две основни задачи - да привлича инвеститори и да има стратегическа визия. Радва ме, че той също споделя това мнение, посочи Дончев.

От инфраструктурните проекти "Хемус" е наш приоритет. За да преодолеем разликите между Севера и Юга това е най-важния приоритет. Той ще се случи до края на мандата ни, увери Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай